2015

Maak er wat van dit jaar

Klaar met alle terugblikken op 2014? Tijd om vooruit te kijken. Dit is wat je over komend jaar moet weten.

1. Langverwacht: de beursgang van ABN Amro. Gaat het er dit jaar dan echt van komen? Al een tijd terug vroeg minister van Financiën Jeroen Dijsselbloem (PvdA) de bank zich op te maken voor een beursgang, “op zijn vroegst” in het tweede kwartaal van 2015. Bij de bank staan ze te popelen.

2. Er staan meer beursgangen op de planning. GrandVision, het brillenbedrijf van investeringsmaatschappij HAL, gaat (deels) naar de beurs. Ongeveer 20 procent van de aandelen in het bedrijf, in Nederland bekend van Pearle en Eye Wish, wordt verkocht.

3. En dan zijn er nog de geruchten over mogelijke beursgangen. Snapchat heeft een ‘sterbankier’ van Credit Suisse ingehuurd. Uber is via Goldman Sachs geld aan het inzamelen, iets dat ook Facebook deed voordat het naar de beurs ging. En Vice Media zegt een IPO aan het te onderzoeken zijn.

4. Voor meer bedrijven wordt een nieuwe eigenaar gezocht. Zo is er afvalbedrijf Van Gansewinkel, of de lichtdivisie van Philips, dat zijn lichten en gezondheidsapparatuur in twee verschillende bedrijven onderbrengt. TMG, moederbedrijf van De Telegraaf, wil misschien van Hyves en Relatieplanet af.

5. KLM gaat de komende jaren 700 miljoen euro besparen. De productiviteit van de luchtvaartmaatschappij moet dit jaar al met 4 procent groeien, zo liet topman Pieter Elbers onlangs weten. Door besparingen op leveranciers en door vlootvernieuwing, want nieuwe toestellen verbruiken minder brandstof.

6. Wat verandert er dit jaar in je portemonnee? Lees het hier.

7. Albert Heijn krijgt een nieuw gezicht. Acteur Harry Piekema, die tien jaar een filiaalmanager voor het supermarktconcern speelde, stopt. En dus komt het bedrijf met een andere reclamestrategie. Dit voorjaar horen we welke.

8. Wat ging er mis met de Fyra? Dat gaan we dit jaar horen. Dit voorjaar beginnen de openbare verhoren, vijf Kamerleden zijn al een jaar bezig met de voorbereiding van de parlementaire enquête Fyra. Rond de zomer zal het eindrapport klaar zijn.

9. Griekenland gaat eind januari naar de stembus. En dat vormt (opnieuw) een bedreiging voor de eurozone. Ook in Nederland zijn verkiezingen, de Provinciale Staten in maart. In Engeland en Spanje wordt een nieuwe regering gekozen.

10. Snel een doorstart maken na een faillissement? Dat kan met de zogeheten pre pack-constructie; in de laatste weken in stilte het faillissement voorbereiden. Daar moet een wettelijke regeling voor komen. Begin dit jaar moet een wetsvoorstel bij de Tweede Kamer liggen.

11. Welke film gaat dit jaar het commerciële succes van Disney’s Frozen evenaren? Er is één favoriet: de nieuwe James Bond.