Kim Jong-un wil wel met Zuid-Korea praten over familiehereniging

De Noord-Koreaanse leider Kim Jong-un ziet “geen reden” om een ontmoeting op hoog niveau met Zuid-Korea te weigeren. Dat zei hij tijdens zijn nieuwjaarsboodschap die vandaag door de staatstelevisie werd uitgezonden.

Twee Zuid-Koreanen kijken de nieuwjaarstoespraak van de Noord-Koreaanse leider Kim Jung-un op een televisiescherm. Foto EPA / Yonhap

De Noord-Koreaanse leider Kim Jong-un ziet “geen reden” om een ontmoeting op hoog niveau met Zuid-Korea te weigeren. Dat zei hij tijdens zijn nieuwjaarsboodschap die vandaag door de staatstelevisie werd uitgezonden.

Hij zei volgens persbureau ANP:

“Als de Zuid-Koreaanse autoriteiten oprecht de relatie tussen Noord- en Zuid-Korea willen verbeteren door te gaan praten, dan kunnen we de vastgelopen gesprekken hervatten.”

Kim reageert daarmee op een uitnodiging van Zuid-Korea. Dat land meldde maandag dat het in januari met Noord-Korea om de tafel wil. Zuid-Korea wil het onder meer hebben over de hereniging van families die elkaar kwijt zijn geraakt tijdens de Koreaanse Oorlog (1950-1953) en sindsdien gescheiden leven.

‘Grootschalige militaire oefeningen zorgen voor spanning’

De laatste jaren beschuldigden beide Korea’s elkaar van militaire provocaties, wat de relatie tussen de landen geen goed doet. Kim zei onder meer in zijn 30 minuten durende speech:

“Grootschalige militaire oefeningen van de VS en Zuid-Korea zorgen voor verhoogde spanningen op het Koreaanse schiereiland en een grotere nucleaire oorlogsdreiging.”

Het was daarom tot vandaag onzeker of Noord-Korea wel in zou gaan op de uitnodiging. Een eerdere, recente poging tot toenadering werd door de Noord-Koreaanse regering weggezet als een plan om het bewind in Pyongyang af te zetten en het land te onderwerpen aan een Zuid-Koreaans systeem.

Noord- en Zuid-Korea liggen sinds het einde van de Tweede Wereldoorlog overhoop, toen Korea werd gesplitst in een noordelijk en zuidelijk deel. Tussen 1950 en 1953 vochten beide landen een oorlog uit, die meer dan drie miljoen mensen het leven koste. Het conflict eindigde met een wapenstilstand, maar een officieel vredesverdrag werd nooit getekend.