In Manchester tellen 15.000 mensen af. Maar waar blijft dat vuurwerk nou?

Ken je die mop van die 15.000 mensen die in Manchester stonden te wachten op een vuurwerkshow? Die niet kwam? De menigte was not amused.

epa04004567 Fireworks explode over the Victoria Harbour to celebrate New Year in Hong Kong, China, 01 January, 2014. Hong Kong Police said up to 350,000 spectators were expected to fill the streets for the city's countdown events with Victoria Harbour as the main focus for new year celebrations. EPA/JEROME FAVRE
epa04004567 Fireworks explode over the Victoria Harbour to celebrate New Year in Hong Kong, China, 01 January, 2014. Hong Kong Police said up to 350,000 spectators were expected to fill the streets for the city's countdown events with Victoria Harbour as the main focus for new year celebrations. EPA/JEROME FAVRE

Stond je gisteren in een kroeg met vrienden de laatste seconden af te tellen? Of zat je thuis voor de televisie? In Manchester stonden 15.000 mensen in Piccadilly Gardens te kleumen, wachtend op de grote vuurwerkshow. Vijf, vier, drie, twee, een… “Let’s have the fireworks!”, riep de vrolijke presentator nog.

En toen gebeurde er niets.

De reden: precies voor de jaarwisseling reed er een tram in de buurt de ‘beveiligde zone’ rond het park in, waardoor de countdown om veiligheidsredenen werd stilgelegd. Intussen vroeg het verbijsterde publiek zich af waar dat vuurwerk nu eigenlijk was. Een van de bezoekers:

“Het kan nog wel drie uur duren voor die stomme tram is verplaatst.”

Twitter avatar MrLeeMcAteer Lee McAteer In Piccadilly Gardens and no fireworks on time due to a tram! Brilliant! #Manchester @metrolinkFAILS #HappyNewYear @MENnewsdesk
Twitter avatar HarryShotton Harry Shotton The fireworks failed to go off. Symptomatic of my life so far. #Manchester
Twitter avatar MoAhmed93 Mo Manchester is so poverty. I wish I stayed home to watch the London fireworks
Twitter avatar Sidekick28 Lynsey Spence So here in Manchester, the celebratory fireworks were delayed because a tram came into Piccadilly at midnight. *slow handclap*

‘extra spanning’

In totaal duurde het vier minuten voordat Manchester dan eindelijk het nieuwe jaar mocht inluiden. De woordvoerder van Manchester, Pat Karney, geeft er tegenover Manchester Evening News een hoopvolle draai aan.

“Het was een geweldige menigte, de grootste die we ooit voor een vuurwerkshow hebben gehad. De vertraging door de tram zorgde voor extra spanning en sensatie. Ik laat het aan de vervoersorganisatie om te controleren wat er is gebeurd.”

Bekijk hier de video van het specifieke moment, of onze fotoserie: De wereld luidt 2015 in.