Grote brand in centrum van Alkmaar onder controle

De brandweer bestrijdt de grote brand in de Langestraat in het centrum van Alkmaar. Foto ANP / Maurice Amoureus

De brand in het centrum van Alkmaar die urenlang heeft gewoed, vier winkels verwoestte en nog eens twee panden ernstig heeft beschadigd, is onder controle. Aan het begin van de middag liet de brandweer weten dat het sein brand meester is gegeven.

Tientallen mensen werden geëvacueerd wegens de grote uitslaande brand in een winkelstraat in het centrum van de stad.

Een deel van de geëvacueerde bewoners kon na het sein brand meester terug naar huis. De anderen horen vermoedelijk aan het eind van de middag of ze terug mogen. Hun huizen hebben waterschade opgelopen. Ook moeten er nog metingen naar koolmonoxide worden gedaan, aldus een woordvoerder van de Veiligheidsregio Noord-Holland-Noord. De mensen die nog niet naar huis kunnen, zitten bij vrienden of familie.

De brand begon afgelopen nacht even na 03.00 uur op het dakterras van een woning boven de winkel aan de Langestraat. Rond 06.00 uur sloeg de brand over naar naastgelegen panden. De brandweer had grote moeite met blussen, omdat het te gevaarlijk was om de oude panden binnen te gaan. De winkels zijn groot en diep en staan dicht op elkaar. Daarom werden hoogwerkers gebruikt om bij de brandhaarden te komen.

Hoe de brand heeft kunnen ontstaan, is onbekend.