Geen grote incidenten tijdens jaarwisseling - brand in centrum Alkmaar

Vuurwerk luidt het nieuwe jaar in bij de Erasmusbrug in Rotterdam. Foto ANP / Bas Czerwinski

Er zijn geen grote incidenten gemeld tijdens de nieuwjaarsnacht in Nederland. De politie meldde wel dat er wat opstootjes waren waarbij de mobiele eenheid op moest treden. Zo werd de ME ingezet op twee plekken in Nijmegen en in Utrecht en Culemborg. Wel was er een grote brand in Alkmaar.

Ook raakten verschillende mensen gewond door het afsteken van vuurwerk. Zo liepen in Millingen aan den Rijn twee mensen verwondingen op door een vuurwerkbom en in Nieuwkoop moest een meisje van 4 naar het ziekenhuis, omdat ze gewond was geraakt door vuurwerk.

In Rotterdam raakte een jongen van 13 ernstig gewond aan zijn hand toen vuurwerk ontplofte dat hij net had opgeraapt. Op een andere plek in de stad vatte een man vlam toen er vuurwerk omviel en in Capelle aan den IJssel liep een man verwondingen in zijn gezicht op door een mortier.

In Dordrecht werden zes mensen aangehouden op het Vogelplein vanwege het afsteken van zwaar vuurwerk en dronkenschap. In Rotterdam ging de ME een buurthuis binnen waar het onrustig was. Er werd gecontroleerd of er zwaar vuurwerk lag, maar dat was niet het geval.

Rustige nacht in Amsterdam en Den Haag

In Amsterdam en Den Haag bleef het rustig. Volgens de politie in de hoofdstad hing er een goede sfeer, ondanks dat het er erg druk was. Een woordvoerster van de politie in Den Haag liet weten dat daar “geen noemenswaardige incidenten” zijn geweest. In de Utrechtse wijk Hoograven werden agenten bekogeld door jongeren met stenen en vuurwerk.

Op verschillende plaatsen in Nederland woedden grote branden. Zo brandde een basisschool in het Noord-Brabantse Uden uit en raakte de basisschool die er direct naast zit flink beschadigd. De brandweer had uren nodig om het vuur onder controle te krijgen. In Alkmaar zijn twee winkelpanden in brand gevlogen, nadat op een dakterras vuur was ontstaan. De brandweer heeft grote moeite met blussen, omdat het lastig en gevaarlijk is om binnen te komen.

In Den Haag en in Tilburg werden mensen uit brandende woningen gehaald. In Den Haag redde de brandweer een invalide man. Hij is in zorgwekkende toestand naar het ziekenhuis is gebracht. De andere bewoonster, die zelf het pand kon verlaten, moest ook naar het ziekenhuis. In Tilburg werd een baby gered uit een woning waar brand was. Volgens een woordvoerder van de brandweer had de baby rook ingeademd, maar gaat het wel goed met de kleine.

Acht huizen in het Zuid-Hollandse Dirksland zijn vanmorgen vroeg ontruimd. Dat gebeurde nadat in een loods aan de Spuikolk brand was uitgebroken. Een woordvoerster van de brandweer liet aan persbureau Novum weten dat voor de evacués opvang in een café is geregeld. Door de brand zijn geen gewonden gevallen.

Panden in Alkmaar ontruimd wegens brand

In Alkmaar zijn vannacht circa veertig mensen geëvacueerd wegens een grote uitslaande brand in twee panden in een winkelstraat. Voor de mensen die hun huis moesten verlaten, is opvang geregeld in het stadskantoor, meldt ANP.

De brand begon donderdag even na 03.00 uur op het dakterras van een woning boven de winkel aan de Langestraat. Rond 06.00 uur sloeg de brand over naar een naastgelegen pand. Hoe de brand heeft kunnen ontstaan is onbekend.

De brand heeft volgens de NOS tot nu toe zes winkelpanden verwoest. De brandweer stelt alles in het werk om het vuur onder controle te krijgen en om te voorkomen dat het nog verder overslaat.

Het bestrijden van de brand gaat moeilijk doordat het vuur lastig te bereiken is. De winkels zijn groot en diep en staan dicht op elkaar. Daarom worden hoogwerkers gebruikt om bij de brandhaarden te komen.