Eerste slachtoffer van vlucht AirAsia geïdentificeerd

Reddingswerkers die in de Javazee de lichamen bergen van slachtoffers van het gecrashte vliegtuig van Air Asia worden ook vandaag opnieuw in hun werk belemmerd door slecht weer. Wel kondigden Indonesische autoriteiten aan dat een van de geborgen lichamen is geïdentificeerd.

Indonesische militairen dragen twee kisten met de lichamen van twee geborgen slachtoffers van de ramp AirAsia vlucht 8501. Foto EPA / Made Nagi

Reddingswerkers die in de Javazee de lichamen bergen van slachtoffers van het gecrashte vliegtuig van AirAsia worden ook vandaag opnieuw in hun werk belemmerd door slecht weer. Wel kondigden Indonesische autoriteiten aan dat een van de geborgen lichamen is geïdentificeerd.

De marine van Singapore heeft een onbemande duikboot ingezet om de locatie van het gecrashte toestel en de zwarte dozen op de zeebodem te bepalen, meldt persbureau AP. Indonesië draagt met een mijnenveger en een particulier onderzoeksschip bij aan de bergingsmissie. In totaal zoeken achttien vaartuigen onafgebroken naar het toestel. Ook worden vliegtuigen ingezet om vanuit de lucht naar het wrak te speuren.

Gisteren konden duikers ook al het water niet in vanwege het slechte weer. Op sonarbeelden zouden grote delen van het wrak te zien zijn. Hoe langer de zoektocht duurt, hoe meer de lichamen ontbinden en hoe verder de wrakstukken zich verspreiden.

Voor de kust van Borneo zijn zeven lichamen van slachtoffers geborgen. Een van de geborgen doden is nu dus geïdentificeerd. Het gaat om Hayati Lutfiah Hamid, een stewardess.

Het vliegtuig van AirAsia, vlucht 8501, verdween zondag van de radar. Dinsdag werden voor het eerst brokstukken en lichamen gesignaleerd. Het is nog altijd onduidelijk wat de oorzaak van het ongeluk is. Mogelijk moet de crash aan slecht weer of aan een te steile klim worden toegeschreven.

Om een goed beeld te kunnen krijgen van wat er is gebeurd met vlucht QZ8501 hebben de onderzoekers de geluidsopnames uit de cockpit en de zwarte doos met vluchtinformatie nodig.