Econoom Piketty weigert hoogste Franse onderscheiding

De Fransman Thomas Piketty, de meestbesproken econoom van vorig jaar, heeft opname in het Légion d’Honneur geweigerd. Dat is de allerhoogste Franse onderscheiding. Het is niet aan de regering om te bepalen wie eerbiedwaardig is, zegt Piketty tegen persbureau AFP.

Econoom en auteur van de bestseller Capital, Thomas Piketty, hier tijdens zijn bezoek aan de Tweede Kamer begin november vorig jaar.
Econoom en auteur van de bestseller Capital, Thomas Piketty, hier tijdens zijn bezoek aan de Tweede Kamer begin november vorig jaar. Foto ANP/ Bart Maat

De Fransman Thomas Piketty, de meestbesproken econoom van vorig jaar, heeft opname in het Légion d’Honneur geweigerd. Dat is de allerhoogste Franse onderscheiding. Het is niet aan de regering om te bepalen wie eerbiedwaardig is, zegt Piketty tegen persbureau AFP.

Volgens het persbureau zei Piketty over zijn besluit de onderscheiding te weigeren ook nog dat “de regering er verstandig aan doet zich te richten op het herstel van de economische groei in Frankrijk en Europa.”

Rockster

De 43-jarige Piketty is mateloos populair en heeft dankzij zijn bestseller Capital een rocksterstatus onder economen verworven. Zijn centrale boodschap: vermogen groeit harder dan de economie, dus als de politiek niets doet, wordt de kloof tussen arm en rijk steeds groter.

De overheid hoeft niet per se meer belastinggeld binnen te halen, maar de verdeling moet wel anders. Hij oppert een belasting van nul procent voor mensen die een vermogen tot een miljoen euro hebben, één procent op vermogens tussen de een en vijf miljoen en twee procent daarboven. In Nederland betalen mensen nu 1,2 procent vermogensbelasting.

Piketty sprak in november vorig jaar nog op uitnodiging in de commissie Financiën van de Tweede Kamer. Zijn ideeën konden toen, niet heel verrassend, op steun rekenen van linkse partijen als de PvdA en GroenLinks, terwijl een partij als de VVD daarin helemaal niets ziet.

Weigering

Piketty is lang niet de eerste die de onderscheiding weigert. Onder anderen wetenschappers Pierre en Marie Curie, filosoof en schrijver Jean-Paul Sartre en zanger George Brassens gingen hem voor.

Lees meer over Piketty in NRC: