Chipknip vanaf vandaag echt definitief verleden tijd

Een oplaadpunt voor de chipknip. Sinds vandaag bestaat dat betaalmiddel niet meer. Foto ANP / Bas Czerwinski

De chipknip is niet meer. Met de start van het nieuwe jaar is het betaalmiddel definitief afgeschaft. Het bedrijf achter de betaaldienst, Currence, liet al in 2013 weten dat het wilde stoppen met de chipknip, die sinds de introductie in 1996 nooit echt populair is geweest.

In wezen werd de chipknip ingehaald door het betaalmiddel waarmee hij bij zijn introductie de strijd juist aanbond: de pinpas.

Het chipknippen beleefde in 2010 zijn hoogtepunt, schrijft persbureau Novum, met 178 miljoen transacties. Sindsdien ging het gestaag bergafwaarts. Chris Hensen noemde de chipknip op NRCQ enkele dagen terug ‘de Lada onder de betaalsystemen:

“Eigenlijk is de chipknip een beetje de Lada onder de betaalsystemen. Vanaf het begin was hij, in de ogen van velen, mislukt. Verfoeid ook, omdat hij gebruiksonvriendelijk zou zijn. Hoe vaak stonden gebruikers niet te mopperen bij de parkeerautomaat, als hun tegoed weer eens op was maar er geen oplader te bekennen viel?”

Er staat waarschijnlijk nog voor tientallen miljoenen euro’s aan chipknipsaldo op alle betaalpassen in Nederland. In eerste instantie moesten consumenten hun saldo handmatig terugboeken, maar later besloten de banken dit voor hen te doen. In het eerste kwartaal van 2015 wordt het saldo bijgeschreven op de bijbehorende betaalrekening.

Door het afschaffen van de chipknip moesten in sommige steden, zoals Rotterdam, de parkeermeters worden omgebouwd. De fietsenstallingen van de NS moeten nog worden aangepast. Zolang de toegangsmechanismen, die alleen geschikt zijn voor chipknip, nog niet zijn omgebouwd mag er gratis gestald worden.