Wij gaan rond 2.24 uur naar bed. Maar Russen zijn echte feestbeesten

Ben je een party animal? Dan moet je vanavond in Rusland zijn. Of Buenos Aires, daar maken ze het met Oud en Nieuw ook goed laat. Wil je schaamteloos vroeg je bed induiken, dan zit je goed in Israël, Los Angeles of San Diego.

Oud en Nieuw slaapkaart van de wereld
Oud en Nieuw slaapkaart van de wereld Via Jawbone.com

Ben je een feestbeest? Dan moet je vanavond in Rusland zijn. Of Buenos Aires, daar maken ze het met Oud en Nieuw ook goed laat. Wil je schaamteloos vroeg je bed induiken, dan zit je goed in Israël, Los Angeles of San Diego.

Althans, dat zijn conclusies die je kunt trekken op basis van data die fitness tracker-bedrijf Jawbone publiceerde. De maker van de UP-polsbandjes, waarmee gebruikers onder meer hun slaapritme registreren, gooide de slaapgegevens van honderdduizenden UP-bandjesdragers in hun systeem en maakte een interactieve kaart, waarop je kunt zien hoe laat UP-gebruikers wereldwijd gaan pitten met de jaarwisseling.

Een derde Amerikanen haalt 12 uur niet

Het is weliswaar geen representatieve steekproef, maar toch komen er geinige feitjes uit de data. Zo berekende Jawbone dat bijna een derde van de UP-gebruikers in de Verenigde Staten middernacht niet eens haalt: 28,8 procent ligt voor 12 uur al te ronken.

In Amerika gaat vooral in steden aan de westkust, zoals San Diego, Dallas en Los Angeles, het licht vroeg uit, gemiddeld voor enen. Inwoners van New York en Miami (met UP-bandje) houden wel van een nieuwjaarsfeestje en gaan, voor Amerikaanse begrippen dan, laat naar bed.

In Rusland nemen ze het er ook van: van alle UP-gebruikers ter wereld gaan die in Moskou (gemiddelde bedtijd: 3.43 uur) en St. Petersburg (3.35 uur) het laatst slapen.

In Europa zijn de Spanjaarden de langste gangmakers: Madrilenen houden het gemiddeld vol tot 3.07 uur en in Barcelona tot 2.56 uur.

Latijns-Amerikaanse steden maken er ook een feestje van, en extra bonus: in Buenos Aires, Santiago en Mexico Stad vier je het nieuwe jaar in de zon.

En? Bakt Nederland er wat van?

We doen het aardig, maar staan niet in de top-15 van steden waar het licht het laatst uitgaat. De gemiddelde bedtijd van Nederlanders bij de jaarwisseling van vorig jaar was 2.24 uur. Met het aantal wakkerblijvers behalen we wel een goede score: om 12 uur was 93,3 procent van de Nederlanders klaar om elkaar een een gelukkig nieuwjaar te wensen en de schaal met dampende oliebollen weg te werken.

Bekijk hier het kaartje en hieronder de lijst met top-15 steden waar ze het laat maken met Oud en Nieuw:

Top-15 van steden waar het laat wordt met Oud en Nieuw

Top-15 van steden waar het laat wordt met Oud en Nieuw. Via Jawbone

China en Israël hebben eigen feestdagen

In China en Israël gaan ze het vroegst op één oor, maar dat is niet zo wonderlijk: Oud en Nieuw wordt er wel gevierd, maar daarnaast hebben ze hun eigen nieuwjaarstradities.

In China wordt, afhankelijk van de Chinese kalender, tussen 21 januari en 20 februari Chinees Nieuwjaar gevierd. Die avond blijven 800 miljoen Chinezen tot diep in de nacht op om samen met familie en vrienden te kijken naar de best bekeken televisie-uitzending ter wereld te kijken: CCTV New Year’s Gala.

In Israël heet de nieuwjaarsviering Rosh Hashanah. Dat wordt aankomend jaar gevierd op 14 en 15 september. Opblijven tot 12 uur is geen onderdeel van de traditie.