Vier keer lachen: de allerleukste “Sorry’s” van Obama op een rij

Obama belde deze week twee tortelduifjes op hun trouwdag om sorry te zeggen voor het feit dat ze last-minute hoorden dat ze hun trouwlocatie moesten verplaatsen omdat Obama er ging golfen met een paar vrienden. Het was niet de eerste keer dat hij sorry zei; zijn leukste excuses op een rijtje.

President Barack Obama en First Lady Michelle Obama
President Barack Obama en First Lady Michelle Obama Foto EPA / Pete Marovich

Je bent een jaar bezig geweest met de voorbereiding van deze dag, het wordt de allerbelangrijkste dag van je leven: je trouwdag. De tent, de jurk, de catering, de wijn, de ringen, de bloemen, de stoelen, het bestek, de borden, de menukaartjes, de tafelschikking; alles heeft een plek in het draaiboek.

Het bruidspersoneel heeft er duizenden mails over gestuurd, de fotograaf heeft de trouwlocatie van tevoren bezocht om het licht te beoordelen, de cateraar weet waar de taart naartoe moet, de glazen voor de champagnetoren zijn op elkaar gestapeld, het is 24 uur van tevoren, morgen is “The Big Day”.

En dan belt iemand van het Witte Huis: president Obama heeft een golf-uitje gepland in de buurt van jouw trouwlocatie, of je de boel even wilt verplaatsen.

Het gebeurde Edward Mallue en Natalie Heimel. De dag voor de ceremonie belde een medewerker van Kaneohe Klipper Golf Course in Hawaii dat ze op zoek moesten naar een andere trouwlocatie omdat Obama hier tijdens zijn vakantie een balletje kwam slaan met golfvrienden. Ze doen het, ze hebben geen keus en wijken dus op het laatste moment uit naar een gazonnetje naast de golfbaan, “waar het veel rustiger is, meer afgezonderd en het uitzicht ook prachtig is”. Zo zei de medewerker overtuigend.

Obama belt hoogstpersoonlijk

Op de trouwdag van het stel, dat elkaar in militaire dienst ontmoette, trouwe dienaars van Amerika dus, belt Obama om sorry te zeggen. Hij zegt:

“Ik voel me schuldig, niemand had ons verteld over jullie bruiloft. Als ons gewoon was verteld dat er een huwelijk was bij de zestiende hole, dan hadden we de zestiende hole wel overgeslagen.”

Het stel praat minutenlang met de Amerikaanse president. Het levert een ontroerend, grappig en ook ongemakkelijk gesprek op. Vooral als Obama het praatje gaande probeert te houden en vraagt:

“Vertel eens, hoe lang gaan jullie al met elkaar?”

http://youtu.be/4nj0tTYo2Ik

En dan de reactie van familie en vrienden vlak nadat ze ophangen:

Natalie Heimel en Edward Mallue werden op hun trouwdag gebeld door president Obama. Dit is de reactie van familie en vrienden vlak na het telefoongesprek.

Natalie Heimel en Edward Mallue werden op hun trouwdag gebeld door president Obama. Dit is de reactie van familie en vrienden vlak na het telefoongesprek. AP Photo / Keao Sunaoka

Niet de eerste keer dat Obama sorry zegt

Het is niet de eerste keer dat Obama zijn excuses aanbiedt. We zetten de leukste “sorry’s” op een rijtje:

1. Kunst is mooi, maar zinloos
Begin dit jaar deed de president een onhandige uitspraak tijdens een toespraak in een fabriek van General Electric in Wisconsin. Hij maakte een aantal opmerkingen over de staat van het onderwijs en de werkgelegenheid in de VS, en plaatste de opleiding kunstgeschiedenis in een slecht daglicht.

Professor Ann Collins Johns van de Universiteit van Texas was woest en pende het contactformulier van het Witte Huis vol. Ze kreeg twee weken later een handgeschreven brief waarin de president zijn excuses aanbiedt.

Brief Obama aan kunsthistoricus

Brief Obama aan kunsthistoricus. Via hyperallergic.com

Excuusbrief Obama deel 2

Excuusbrief Obama deel 2. Via hyperallergic.com

2. “Sorry for messing up your game”
Nee, het gaat hier niet om een potje biljart of klaverjassen. Journalist Nicklaus Lovelady van de Henry Daily Herald (Georgia) schreef een column waarin hij uitlegde hoe Obama ervoor zorgde dat het meisje van zijn dromen aan zijn neus voorbijging.

Tijdens een conferentie stelde Lovelady een vraag aan Obama. De president zei: “Dit is een conferentie voor professionals, alleen journalisten mogen vragen stellen.” Lovelady legde uit dat hij bij een lokale krant werkt en Obama zei: “Excuus, ik dacht dat je student was, je hebt zo’n babyface.”

Lovelady beschrijft hoe de hele zaal naar hem kijkt en zijn hoofd groot op het scherm verschijnt. Alle 800 toeschouwers lachen hem uit, inclusief het meisje waar hij al maanden werk van maakt. In de column stelt hij voor dat Obama publiekelijk zijn excuses aanbiedt.

En dat doet hij. Beluister hier het hilarische telefoongesprek van een president die zegt:

“Sorry for messing up your game.”

(Of lees het transcript van het belletje.)

3. “Mijn bowling lijkt op de paralympics”
In 2009 zei Obama in een interview met Jay Leno voor de populaire talkshow NBC’s Tonight Show, dat zijn bowlingkwaliteiten iets weg hebben van de paralympics.

Bekijk hier het gesprek.

Het pr-team van Obama realiseerde zich meteen dat hij een uitglijer heeft gemaakt. Nog voordat de show op televisie werd uitgezonden, belde Obama - vanuit de Air Force One - met de voorzitter van de Special Olympics en zegt: “Sorry”.