Onduidelijkheid over doden op migrantenschip Blue Sky M

Een groep agenten van de Griekse kustwacht staan op het punt te vertrekken in de richting van de Blue Sky M.
Een groep agenten van de Griekse kustwacht staan op het punt te vertrekken in de richting van de Blue Sky M. Foto EPA / Maria Tzora

Hoewel het Italiaanse Rode Kruis eerder vandaag meldde dat er vier dode migranten waren gevonden op het vrachtschip Blue Sky M, ontkent de organisatie deze berichtgeving nu. Hoe het precies zit, is onduidelijk. Wel zeker is dat er veel meer voornamelijk Syrische vluchtelingen aan boord waren dan gedacht, namelijk zo’n 970 in plaats van zes- tot zevenhonderd. Een vermoedelijke mensensmokkelaar is opgepakt.

Op het migrantenvrachtschip Blue Sky M zijn vier lichamen gevonden. Dat meldt het Italiaanse Rode Kruis. Ook blijkt nu dat er ongeveer 970 voornamelijk Syrische vluchtelingen aan boord van het schip waren, in plaats van de eerder geschatte zes- tot zevenhonderd. Het schip kwam vannacht aan in de Italiaanse havenplaats Gallipoli. Inmiddels is een vermoedelijke mensensmokkelaar opgepakt.

“Ramp afgewend”

De Italiaanse marine nam gisterenmiddag de Blue Sky M over, nadat gebleken was dat de bemanning het schip had verlaten. Het dreef stuurloos rond met honderden Syrische vluchtelingen aan boord. Volgens de Italiaanse marine is dankzij het ingrijpen “een ramp afgewend”, omdat het schip anders “tegen de wal zou zijn geslagen”. Na de overname kon het schip veilig naar Gallipoli worden geleid. De migranten zijn van boord gehaald en ondergebracht in een school. Vanochtend zijn honderd mensen naar het ziekenhuis gebracht.

Noodsignaal bij Korfu

De Blue Sky M was vertrokken vanuit Turkije, met als eindbestemming Kroatië. Toen het schip bij het Griekse eiland Korfu voer, werd alarm geslagen. Er kwam via het Europese noodnummer 112 een noodsignaal binnen. De Griekse marine trof niets verdachts noch een mechanisch defect aan, waarna zij het schip verder lieten varen. De Italiaanse marine kwam later alsnog in actie en namen de controle over op het schip.

Kinderen en zwangere vrouwen

Waarom en wanneer de bemanning het schip verliet, is nog onduidelijk. Aan boord van het vaartuig bevonden zich negenzeventig vluchtelingen, onder wie dertig kinderen van onder de drie jaar en zwangere vrouwen.