Reddingsactie vliegtuig AirAsia gestaakt door slecht weer

Het verdwenen vliegtuig van AirAsia is gevonden. Inmiddels zijn zeven lichamen geborgen, van wie één een reddingsvest droeg.

Reddingswerkers laden body bags in.
Reddingswerkers laden body bags in. Foto Reuters / Darren Whiteside

De zoekactie naar wrakstukken en lichamen van het AirAsia-vliegtuig is tijdelijk gestaakt vanwege slecht weer, hevige regen en hoge golven bemoeilijken het zicht en maken het onmogelijk om lichamen te bergen. Dat meldt persbureau Reuters. Reddingsvliegtuigen en helikopters staan nu aan de grond, vlak bij het Indonesische eiland Borneo.

Vliegtuig gevonden

Het verdwenen vliegtuig van AirAsia is vanochtend gevonden. Op sonarbeelden was een groot, donker object in zee te zien, zo’n 30 à 50 meter onder het wateroppervlak. Inmiddels zijn zeven lichamen geborgen. Aanvankelijk meldde een reddingswerker dat een van hen een reddingsvest droeg, maar dat ontkende hij later weer.

Reddingsdiensten stonden klaar om de lichamen uit het vliegtuig te halen en te identificeren. Er zijn 130 ambulances geregeld om de slachtoffers zo snel mogelijk naar een ziekenhuis te brengen en om DNA van de nabestaanden te verzamelen. Hoge golven en sterke wind zouden de zoektocht naar de wrakstukken en lichamen bemoeilijken.

De lichamen zijn nog volledig gekleed. Dat zou betekenen dat de Airbus A320-200 intact was toen het toestel het water raakte. Op dit moment zoeken reddingsdiensten naar de zwarte dozen, waarin data over de vlucht geregistreerd zijn.

schadevergoeding

AirAsia-baas Tony Fernandes beschrijft de crash als “zijn ergste nachtmerrie”. De vliegmaatschappij heeft sinds de oprichting in 2002 nog nooit een crash meegemaakt. Het logo van AirAsia is sinds zondag niet rood, maar grijs gekleurd. De Indonesische president Joko Widodo heeft gezegd dat de nabestaanden onmiddellijk een voorschot op de schadevergoeding van AisAsia zullen ontvangen.

Twitter avatar AirAsia AirAsia We are deeply saddened by the news of QZ8501. Heartfelt condolences to loved ones of those affected #togetherwestand http://t.co/gFHpYAJpAq

Zondag verdween het vliegtuig van AirAsia dat onderweg was Indonesië naar Singapore tijdens het slechte weer. Aan boord waren 162 mensen, het merendeel uit Indonesië. Drie dagen lang zochten zo’n 30 schepen en 21 vliegtuigen uit Indonesië, Australië, Maleisië, Singapore, Zuid-Korea en de VS de Javazee af.

Lees ook op NRC Q: AirAsia-topman Tony Fernandes is de Aziatische Richard Branson en Het aantal vliegtuigdoden is nu bijna vier keer zo hoog als vorig jaar