Veiligheidsriem voor je enkels

Elke week belicht nrc.next een start-up met potentie. Deze week: steviger in je schoenen staan met een enkelband.

Bedrijf: EXO-L Oprichter:Marcel Fleuren (28) Medewerkers: 7

Mensen met zwakke enkels opgelet. Als je ‘meer wilt sporten’ in 2015, heb je wellicht baat bij de Delfste start-up EXO-L. Zij maken enkelbescherming met behulp van 3D printing, speciaal voor de circa 500.000 Nederlanders die jaarlijks hun enkel verzwikken – of daar bang voor zijn.

Wat is het?

Een op maat gemaakte enkelband die verzwikken van de enkel moet voorkomen. Het werkt net als een veiligheidsriem in de auto: zodra je dreigt te verzwikken, komt er spanning op de band te staan zodat dat niet gebeurt. De enkel blijft verder vrij om te bewegen. Veelgebruikte alternatieven – braces en tape – zetten de enkel juist een beetje vast, om de beweging te voorkomen.

Hoelang bestaat dit al?

Oprichter Marcel Fleuren begon drie jaar geleden met pilots tijdens zijn afstudeeropdracht aan de TU Delft. Sinds april is het daadwerkelijk op de markt als goedgekeurd medisch hulpmiddel. Met een verwijsbrief van de orthopeed wordt het artikel vergoed door de verzekering. Tot nu toe zijn er zo’n 400 van verkocht, ook aan grote partijen zoals professionele sportclubs en defensie.

Hoe gebruik je dit?

Je kunt de band verbinden met elke sportschoen, behalve hoge basketbalschoenen. Ook bij hele slappe turnschoentjes is het lastig, want de enkelband maakt juist gebruik van de schoen.

Wat is het verdienmodel?

Ze verkopen de enkelbanden, voor 199 euro per stuk. Omdat elke enkelband uniek 3D-geprint wordt voor je enkel, gebruiken ze een scanner die een 3D foto van je enkel maakt. Ze maken nu nog weleens een afspraak voor het opmeten bij je thuis, maar zijn ook van start gegaan met een systeem waarbij de scanners in winkels staan, zodat mensen daarheen kunnen voor de foto.