In beeld

Van vleermuis op mens: de ebola-boom waar het allemaal begon

Een holle boom in het Guineese dorpje Meliandou was waarschijnlijk de bron van de ebola-uitbraak in West-Afrika. In de boom leefden vleermuizen die waarschijnlijk drager van het virus waren. Dat schreven Duitse onderzoekers van het Robert Koch Instituut in Berlijn gisteren in het blad EMBO Molecular Medicine. De boom stond op vijftig meter afstand van het huis van het eerste ebola-slachtoffer in West-Afrika: de tweejarige Emile Ouamano. Hij overleed eind december 2013. Van deze boom is nu weinig meer over: een week voordat het onderzoeksteam aankwam, brandde hij af. De dodelijke ebola-epidemie heeft al aan ruim 7.800 mensen het leven gekost.
Een kind in Meliandou neemt eten aan van een vrouw.
AP Photo / Jerome Delay
In "Ebola's Ground Zero" wordt rijst gedroogd. In Meliandou wonen nu zo'n 400 mensen. Vorig jaar had het dorp nog 600 inwoners, maar veel jonge mannen vluchtten omdat ze geloven dat het dorp vervloekt is.
AP Photo/Jerome Delay
In Meliandou wordt Kissi Dembadouno getroost door familieleden. Demnadouno verloor zijn vrouw, dochter en twee kleinkinderen aan ebola.
AP Photo / Jerome Delay
De was in het dorpje Meliandou hangt te drogen.
AP Photo / Jerome Delay
Een jong meisje in Meliandou speelt met haar.
AP Photo / Jerome Delay
In het dorpje Meliandou hangt de was te drogen. In het dorp gaan allerlei verhalen de ronde over het ontstaan van het ebola-virus. Sommigen geloven bijvoorbeeld dat blanke artsen het virus bewust hebben verspreid onder donkere landgenoten.
AP Photo / Jerome Delay
Een lijst met slachtoffers van ebola in Meliandou (20 november 2014).
AP Photo / Jerome Delay
Dorpelingen in het Guinese plaatsje Meliandou luisteren naar het dorpshoofd. Meliandou is berucht als de geboorteplaats en de smeltkroes van het dodelijke Ebola-virus.
AP Photo / Jerome Delay
Dorpelingen dorsen rijst in het Guinese dorp Meliandou, 600 kilometer ten zuiden van Conakry, ook wel Ebola's Ground Zero genoemd.
AP Photo / Jerome Delay
De ebola-boom werd door de lokale bevolking meerdere malen uitgerookt om zo de vleermuizen die in de stam woonden te verjagen (22 november 2014).
AP Photo / Jerome Delay