Toestel AirAsia maakte mogelijk een ‘te steile klim’

Een toestel van AirAsia, vergelijkbaar met het vliegtuig dat zondag is neergestort.
Een toestel van AirAsia, vergelijkbaar met het vliegtuig dat zondag is neergestort. Foto EPA / Wallace Woon

Het neergestorte toestel van AirAsia lijkt vlak voor het ongeval een “ongelofelijk” steile klim te hebben gemaakt, een beweging die het vliegtuig mogelijk niet aankon. Dat blijkt na het bekijken van radargegevens die vlak voor het toestel van de radar verdween werden verstuurd, zo meldt een bron betrokken bij het onderzoek vandaag.

De anonieme bron zegt daarover tegen persbureau Reuters:

“Zoals het er nu uitziet zijn de cijfers die werden opgevangen ongelofelijk hoog. Dit klimtempo is heel hoog, te hoog. Het ziet ernaar uit dat [de snelheid waarmee het vliegtuig steeg, red.] hoger was dan je van het toestel kan verwachten.”

Wel nog de zwarte doos nodig

De bron voegt er wel aan toe dat de analyse van het ongeluk nog niet compleet is. Om een goed beeld te kunnen krijgen van wat er is gebeurd met vlucht QZ8501 hebben de onderzoekers ook de geluidsopnames uit de cockpit en de zwarte doos met vluchtinformatie nodig.

“Daarmee kunnen we vaststellen wat er in de cockpit is gebeurd en wat er met het vliegtuig is gebeurd. Pas dan kunnen we vaststellen of de gegevens van de radar betrouwbaar zijn.”

Piloten wilden hoger gaan vliegen

Als het toestel van AirAsia inderdaad te snel is geklommen, zou dat een verklaring kunnen zijn voor het ongeluk. Twee ervaren piloten stellen tegen Reuters dat - op basis van de beschikbare gegevens – het erop lijkt dat het vliegtuig tijdens de klim te veel snelheid heeft verloren en de vleugels daardoor hun draagkracht zijn kwijtgeraakt. Zonder die liftkracht kan een vliegtuig snel zakken of zelfs uit te lucht vallen.

Vlak voor het vliegtuig van AirAsia, waar 162 mensen aan boord zaten, zondag van de radar verdween, namen de piloten van het toestel contact op met de Indonesische luchtverkeersleiding. Ze wilden van route veranderen en hoger gaan vliegen. Dat verzoek werd toen geweigerd.