Sloveense jager schiet eenhoorn

Foto’s van een Sloveense ‘eenhoorn’ gingen deze maand de wereld over via National Geographic.

In het midden van de schedel van de reebok prijkt één geweistang.
In het midden van de schedel van de reebok prijkt één geweistang. Foto Eva Klevska

Een Sloveense jager dacht deze zomer een reebok geschoten te hebben waarbij één geweistang al was afgevallen. Bij nadere inspectie bleek het te gaan om een bijzondere ‘eenhoorn’. Het al wat bejaarde dier had één centrale geweistang netjes rechtop staan – en doet zo sterk denken aan het mythische dier. Foto’s van de geprepareerde schedel gingen deze maand de wereld over via het Sloveense National Geographic.

Uitzonderlijk is dat van de gebruikelijke twee rozetten nu één het hele hoofd beslaat, als een hoed. In Harry Potter–termen wordt al gesproken van een ‘sorting hat’ voor reeën. Fraai in het midden daarvan prijkt één geweistang. Jammer genoeg is die niet helemaal symmetrisch, hij neigt naar de vorm van een normale linker geweistang. Onbekend is of het hier om een genetische afwijking gaat of om beschadiging op jonge leeftijd door een aanrijding of trap van een soortgenoot.

Inmiddels leidt de Sloveense vondst tot de gedachte dat zo’n reebok de inspiratie was voor de mythische eenhoorn-verhalen. Maar daarvoor zijn er veel gegadigden. In de westerse beeldvorming heeft dat fabeldier oorspronkelijk vooral veel weg van een geit. Wanneer deze reebok zijn afwijking ging dragen is onbekend. Maar hij had er wel ouderdom en een stevig gewicht mee bereikt – dus ook een mooi territorium mee veroverd. Waar helaas wel gejaagd werd.