Slordige belastingambtenaar

Wie? Een groepsfunctionaris van de Belastingdienst versus de staatssecretaris van Financiën Wat?Disciplinaire straf na diefstal belastingdossiers uit auto ambtenaar Waar? Rechtbank Zwolle Wanneer? 9 december 2014

Illustratie Lotte Klaver
Illustratie Lotte Klaver

Waarom

Tijdens een lang weekend in Maastricht werden uit de auto van de belastingambtenaar een e-reader, een tablet, een rijkspas en een tas met dossiers van de Belastingdienst gestolen. De ambtenaar had zijn werkspullen meegenomen om zich voor te bereiden op zijn eerste werkdag na zijn lange weekend. Volgens de Belastingdienst is het onbewaakt achterlaten van belastingdossiers plichtsverzuim en een schending van de fiscale geheimhoudingsplicht. Ook klopte zijn digitale agenda niet met zijn werktijdenregistratie. Wederom plichtsverzuim, aldus de Belastingdienst.

De eis

Als straf werden de vakantiedagen van de ambtenaar met eenderde gekort. Hij gaat daartegen in beroep. Hij hield een anonieme enquête onder collega's waaruit bleek dat ook zij geregeld dossiers mee naar huis nemen en onbewaakt in de auto achterlaten.

De uitspraak

De rechtbank vindt het inderdaad plichtsverzuim om dossiers van belastingbetalers onbeheerd in een auto achter te laten. Dat meer ambtenaren dit doen, brengt daar geen verandering in. Het plichtsverzuim is nog geen schending van de fiscale geheimhoudingsplicht, de ambtenaar heeft niet bewust gegevens bekendgemaakt. Het niet goed bijhouden van zijn digitale agenda is volgens de rechtbank geen plichtsverzuim. Ten eerste waren er geen regels voor het gebruik van de agenda en ten tweede is het geen plichtsverzuim om wijzigingen in de planning niet door te voeren in de elektronische agenda

Nu de twee andere verwijten afvallen, is de straf te zwaar. Zeker omdat er in een vergelijkbaar geval in 2009 een ambtenaar een schriftelijke berisping kreeg. Dus moet de staatssecretaris van Financiën, als officieel vertegenwoordiger van de Belastingdienst, opnieuw beslissen over de straf.

De rechtbank zegt alvast wel akkoord te gaan met een schriftelijke berisping.

De Belastingdienst moet de proceskosten van 1.100 euro betalen.