Politie start onderzoek naar brand boerderij Nico V.

Brandweerlieden tijdens het nablussen van een grote uitslaande brand bij de boerderij van crimineel Nico V. in Zwaag.
Brandweerlieden tijdens het nablussen van een grote uitslaande brand bij de boerderij van crimineel Nico V. in Zwaag. Foto ANP/Remko de Waal

De politie gaat onderzoek doen naar de oorzaak van de brand in de boerderij van crimineel Nico V. in Zwaag. De boerderij brandde afgelopen nacht af. Tijdens de brand waren geen mensen thuis. De brandweer is nog altijd aan het blussen, waardoor de politie verwacht pas morgen te kunnen beginnen met het technisch onderzoek.

De oorzaak van de brand is onduidelijk. Verschillende media spreken van mogelijke brandstichting. Zo meldt de NOS dat er sprake was van een molotovcocktail en weggevluchte mensen. Ook zouden een brom- of motorfiets en een gestolen auto die vannacht in Zwaag in de brand vlogen in verband worden gebracht met de boerderijbrand. Het Parool spreekt van brandbommen. De politie zegt daar nog niets over te kunnen melden. Zij wachten het onderzoek af. Tien mensen uit omliggende woningen werden vannacht geëvacueerd vanwege de rookontwikkeling. Zij zijn intussen weer teruggekeerd naar huis.

Crimineel

Nico V. is een bekende in de Amsterdamse onderwereld. Hij was de voormalige lijfwacht van de vermoorde Sam Klepper. Hij wordt verdacht van een mislukte aanslag op Heineken-ontvoerder Cor van Hout. Daarvoor zou opdracht zijn gegeven door de geliquideerde crimineel John Mieremet. Daarvoor is V. twee keer aangehouden, in 2000 en in 2008, maar niet veroordeeld. Wel heeft hij acht jaar in de cel gezeten voor de moord op een man in een café in Hoorn.