Poetin verwelkomt de Krim in nieuwjaarstoespraak

De Russische president Vladimir Poetin heeft in zijn nieuwjaarstoespraak gezegd dat de ‘thuiskomst’ van de Krim een ‘belangrijk hoofdstuk is in de Russische geschiedenis’. Rusland lijfde het schiereiland, dat officieel bij Oekraïne hoort, in maart in.

De Russische president Vladimir Poetin.
De Russische president Vladimir Poetin. Foto Reuters/Alexei Druzhinin

De Russische president Vladimir Poetin heeft in zijn nieuwjaarstoespraak gezegd dat de ‘thuiskomst’ van de Krim een ‘belangrijk hoofdstuk is in de Russische geschiedenis’. Rusland lijfde het schiereiland, dat officieel bij Oekraïne hoort, in maart in.

Poetin prees de terugkeer van het schiereiland met de volgende woorden:

“Liefde voor het moederland is een van de krachtigste en meest verheffende gevoelens. Het heeft zich gemanifesteerd in de broederlijke steun van de mensen van de Krim en Sebastopol, toen zij resoluut besloten om naar huis terug te keren.”

Moeilijker dan ooit

Pro-Russische burgers op de Krim hadden zich bij een referendum voor aansluiting bij Rusland uitgesproken. Ook in Rusland wordt het schiereiland als Russisch beschouwd vanwege de gedeelde geschiedenis en een grotendeels Russische bevolking. Het Westen veroordeelde de annexatie en heeft forse sancties ingesteld tegen Rusland. Daardoor heeft Rusland het economisch moeilijker dan ooit tevoren onder het 15-jarige bewind van Poetin.

Een andere oorzaak voor de recessie is de dalende olieprijs, Ruslands belangrijkste exportproduct. Ook kreeg het land nog meer sancties te verduren nadat MH17 uit de lucht werd geschoten. Het Westen beschuldigt Rusland ervan betrokken te zijn bij de crisis in Oekraïne en de rebellen de wapens te hebben gegeven waarmee het vliegtuig werd geraakt. Door alle problemen is de waarde van de roebel problematisch gedaald.