Palestina sluit zich aan bij Internationaal Strafhof

Een archieffoto van 11 januari 2014 van de Palestijnse president Mahmoud Abbas.
Een archieffoto van 11 januari 2014 van de Palestijnse president Mahmoud Abbas. Foto AP/Majdi Mohammed

De Palestijnse president Mahmoud Abbas heeft het Statuut van Rome ondertekend, waarmee Palestina zich aangesloten heeft bij het Internationaal Strafhof in Den Haag. Abbas tekende volgens persbureau Reuters twintig internationale verdragen om de druk op Israël te vergroten.

Dankzij de ondertekening van het verdrag, dat stamt uit 1998 en de oprichting van het Internationaal Strafhof betekende, wordt het mogelijk voor Palestina om het Strafhof te vragen om onderzoeken te starten naar mogelijke oorlogsmisdaden op Palestijns grondgebied. Zowel Palestijnse als Israëlische militairen en politici kunnen nu het onderwerp worden van strafrechtelijk onderzoek.

De beslissing van Abbas om het verdrag te ondertekenen wordt afgekeurd door Israël en de Verenigde Staten. Israël vindt dat alle onderlinge geschillen moeten worden opgelost via vredesonderhandelingen, en dat een dergelijke actie gericht is op het passeren van deze onderhandelingen. De Israëlische premier Benjamin Netanyahu dreigde woensdag dan ook meteen met “passende maatregelen”, toen de stap van Abbas bekend werd.

Geen VN-resolutie

Gisteren stemde de Veiligheidsraad van de Verenigde Naties tegen het Palenstijnse voorstel, ingediend door Jordanië, dat Israël verplichtte de bezette gebieden uiterlijk eind 2017 te verlaten. Het voorstel kreeg slechts acht stemmen van vijftien in totaal waar er negen stemmen vóór nodig waren. Onder andere Amerika stemde tegen omdat het land het voorstel “onevenwichtig” vond.

Het ondertekenen van de verdragen komt niet als een verrassing, aangezien Abbas na de verloren stemming van gisteren al had aangekondigd meer internationale verdragen te willen ondertekenen om zo Israël onder druk te zetten. In 2009 probeerde Palestina ook al toe te treden tot het Strafhof. Dat mislukte echter omdat enkel erkende staten toe kunnen treden. In 2012 werd Palestina erkend door de Algemene vergadering van de VN.