Over een ijsprinses en de lijstjes van het beste van 2014

Zelfs liefhebbers van de Franse rococo-schilder Jean-Honoré Fragonard (1732-1806) komen even aan hun trekken in de Disney-film Frozen, over een ijsprinses en haar zus. In het paleis waar de meisjes opgroeien hangt onder meer Fragonards ondeugende schilderij De schommel – en een van de prinsesjes probeert al dansend en springend de schommelpose te imiteren.

We beginnen ons jaarlijstjesoverzicht van cultureel 2014 met de hitfilm (en hit-cd) Frozen, die in marketingtermen wel als ‘vier-kwadrantenfilm’ wordt aangeduid: hij spreekt zowel mannen als vrouwen aan, in beide gevallen van onder én boven de 25. (Maar het meest toch: vrouwen van onder de 25). Op de wereldwijde cultuurmarkt is Frozen de onbetwiste winnaar dit jaar.

Maar wat vonden wij verder van de culturele oogst van 2014? Onze critici komen met lijstjes op de komende pagina’s van hun persoonlijke topvijf – met hun keuze van het beste op het gebied van film, muziek, opera, beeldende kunst en podiumkunsten. Tegenvallers benoemen onze critici ook. En tot slot maakt ook onze tv-recensent Hans Beerekamp de balans op: hij zet de beste tv van de afgelopen twee maanden op een rij.

Als cultuurredactie wensen wij u een gezond en cultuurrijk 2015 toe. In het CS van 8 januari blikken we vooruit op het nieuwe culturele jaar.