De verhalen die het nieuws niet haalden

Dezelfde dag dat een man in Sydney mensen in een café gijzelde, schoot een Amerikaan in Pennsylvania zijn ex-vrouw, vijf leden van haar familie en zichzelf dood. In Kaapstad stond die dag een man terecht die zijn slachtoffer met mes en vork had opgegeten. ‘Sydney’ geldt als een van de nieuwsgebeurtenissen van 2014, die andere twee zijn we vergeten. Als we ze al hebben geweten – die 15de december waren alle ogen van onze wereld nu eenmaal op Sydney gericht.

Bram Vermeulen, correspondent in zuidelijk Afrika en televisie- en radiomaker, windt zich erover op en legt uit hoe het werkt, het raam op de wereld dat tv-zenders hun kijkers bieden. (Hetzelfde geldt natuurlijk in meer of mindere mate voor wat luisteraars, lezers en sitebezoekers geboden krijgen – of zelf delen.)

Nieuws is een afspraak tussen journalisten, zei voormalig parlementair verslaggever van de NOS Kees Sorgdrager dertig jaar geleden al.

Nieuws(waarde) is gelijk aan het aantal doden keer de onverwachtheid van de gebeurtenis gedeeld door de afstand – die is van Cor Galis, van 1974 tot zijn dood in 1997 radiopresentator van de VPRO. Hij kwam erop toen in 1987 het ongeluk met de veerboot Herald of Free Enterprise (bijna 200 doden) voor de Belgische kust ongekend veel media-aandacht kreeg, terwijl gezonken veerboten in Bangladesh en Indonesië met vergelijkbare aantallen slachtoffers het vaak met een kort berichtje moesten doen.

En Rob Wijnberg, oud-hoofdredacteur van nrc.next en oprichter van de site De Correspondent zegt: nieuws is de uitzondering op de regel. Het vertelt hoe de wereld níét werkt.

Vandaag in nrc.next enkele ‘vergeten verhalen’. Ze haalden het nieuws in 2014 niet, of maar heel even. Wie weet er bijvoorbeeld welk Nederlands team in september wereldkampioen werd, voor favorieten als Engeland en Italië? De sportvissers. En wie kent Ilham Tohti? Hij is een van de oprichters van Oeigoer Online. En hij is in China wegens het opzetten van deze ‘misdadige organisatie’ tot levenslang veroordeeld.

Hoort dat geen nieuws te zijn?

chef nrc.next

    • Hans Nijenhuis