Napolitano vertrekt ‘binnenkort’ als president van Italië

De Italiaanse president Giorgio Napolitano heeft aangekondigd dat hij 'binnenkort' zijn functie neerlegt.
De Italiaanse president Giorgio Napolitano heeft aangekondigd dat hij 'binnenkort' zijn functie neerlegt. Foto Reuters / Tony Gentile

De Italiaanse president Giorgio Napolitano legt binnenkort zijn functie neer, omdat hij door zijn hoge leeftijd steeds meer moeite heeft zijn taken goed uit te voeren. Dat kondigde het 89-jarige Italiaanse staatshoofd vanavond zoals verwacht in zijn nieuwjaarstoespraak aan. Een exacte datum maakte hij daarbij nog niet bekend.

“Ik sta op het punt om af te treden”, zo zei Napolitano volgens persbureau Reuters tijdens die toespraak. De Italiaan, die al maanden hintte op zijn vertrek, vervolgde:

“Ik heb een leeftijd bereikt die me limiteert bij het uitvoeren van mijn taken. Die zijn complex en zeer veeleisend.”

Een uitermate populaire president

Napolitano is zowel de eerste oud-communist die president van Italië werd als de eerste die een tweede termijn als staatshoofd accepteerde. In 2013 zou hij aanvankelijk zijn taak neerleggen, maar vanwege de verdeeldheid bij de Italiaanse verkiezingen werd hij gevraagd aan te blijven. Napolitano stemde in, maar liet toen al weten niet de volle 7 jaar aan te blijven.

Door het vertrek van Napolitano moet de Italiaanse premier Matteo Renzi nu op zoek naar een nieuw staatshoofd. Hoewel een eerste poging anderhalf jaar geleden dus mislukte, is Renzi er nu “absoluut zeker” van dat hij een opvolger kan vinden voor de uitermate populaire Napolitano.

Als president van Italië is de uit Napels afkomstige Napolitano onder meer verantwoordelijk voor het benoemen van de premier. Ook worden wetten pas van kracht zodra de president ze ondertekent.