Na de vliegramp even geen koopman meer - heel even

Close up of a brown bovine snout
Close up of a brown bovine snout

Wat zijn de belangrijkste zakelijke verhalen van andere media vandaag?

De koopman is op de knieën gegaan na de vliegramp met de MH17, zo schrijft het Financieele Dagblad in een terugblikkende analyse. Begin dit jaar dronk koning Willem-Alexander nog een biertje met de Russische president Putin. Maar na de ramp is alles anders.

Hoewel premier Rutte aanvankelijk voorzichtig is, neemt hij stelling als het grootste deel van de lichamen terug in Nederland is. Er moeten hardere sancties komen en Nederlandse bedrijven zijn het met hem eens. De bezuinigingen op Defensie vallen voor het eerst mee in 2015. En: “Nederland moet de gasimport vanuit Rusland afbouwen”, zegt VVD-Kamerlid Han ten Broeke.

Het Financieele Dagblad vraagt zich af hoe land koopman Nederland op zijn knieën blijft zitten. Eind augustus spreken Philips en DSM zich uit tegen sancties. VNO-NCW voorzitter Hans de Boer vindt de maatregelen ‘niet effectief’.

Aan het eind van het jaar is geen sprake meer van nieuwe sancties. De olieprijs staat laag en de roebel is in crisis. Wat doet president Putin als hij in het nauw komt te zitten? De voorspelling van het FD: de koopman komt in 2015 weer gewoon terug.

Ziggo-televisie wordt UPC

Wie televisie kijkt met een Ziggo-abonnement moet over naar het netwerk van UPC. De twee bedrijven fuseren de komende maanden. Het gaat om 2,4 miljoen Ziggo-abonnees die moeten overstappen. Hun televisie zal anders op zwart gaan, meldt de Volkskrant.

Moeilijk is het niet, vertelt een woordvoerder. De frequentie en het netwerk is met de afstandsbediening te wijzigen. De digitale ontvanger zoekt daarna zelf naar zenders: “Je hoeft er geen technisch brein voor te hebben”, aldus de woordvoerder in de Volkskrant.

Ziggo-teams staan klaar om mensen te helpen bij het overzetten. Maandag is Gorredijk, in Friesland als eerste aan de beurt. Ziggo stuurt personeel naar verzorgingstehuizen om te helpen.

Afgezien van deze ‘netwerkwissel’ zullen abonnees weinig merken van de fusie tussen Ziggo en UPC. De bedrijven en diensten (bijvoorbeeld de on demanddiensten) zullen worden samengesmolten, net als de databanken met adresgegeven. Wie overigens een UPC-emailadres heeft, hoeft dat niet te veranderen naar een Ziggo-adres.

KNP klaagt Samsung aan

KPN heeft de Zuid-Koreaanse smartphone-gigant Samsung aangeklaagd. De Zuid-Koreanen hebben in hun smartphones, waaronder de Galaxy S4 en S5 technologie gebruikt waar KPN het patent op heeft. Dat beweert KPN tenminste. Het Nederlandse bedrijf is in de Verenigde Staten naar de rechter gestapt, meldt onder meer Trouw vandaag.

KPN onderhandelde de afgelopen jaren met Samsung over een licentieovereenkomst. Die gesprekken leverden echter niets op. De rechtbank in Marshall, in de Amerikaanse staat Texas moet zich nu uitspreken over de compensatie die KPN eist van Samsung. Het Zuid-Koreaanse bedrijf heeft de gepatenteerde technologie voor gegevensoverdracht namelijk wél gebruikt, zegt KPN. De Nederlanders willen ook dat Samsung de technologie daar nu mee ophoudt.

    • Eefje Rammeloo