Musea trokken dit jaar opnieuw meer bezoekers

Een wachtrij voor het Van Gogh Museum aan het Museumplein.
Een wachtrij voor het Van Gogh Museum aan het Museumplein. ANP/Remko de Waal

De grootste Nederlandse musea hebben in 2014 ruim 1 miljoen meer bezoekers getrokken. Dat is 8 procent meer dan in 2013. De stijging wordt niet door een paar topmusea veroorzaakt, maar komt van een groep van 31 musea.

Dat blijkt uit een inventarisatie door NRC Handelsblad (€) onder 50 musea, waaronder de belangrijkste rijksmusea. Gezamenlijk trokken zij in 2014 16,3 miljoen bezoekers, in 2013 waren dat er nog 15,1 miljoen. Het gaat om schattingen, waarbij de musea voor de laatste week van het jaar vaak uitgaan van ongeveer een gelijk aantal bezoekers als vorig jaar.

Bekijk hieronder de cijfers van alle 50 musea die NRC onderzocht

Rijksmuseum

Het Rijksmuseum is het Van Gogh Museum voorbijgestreefd als grootste publiekstrekker. Waar het Van Goghmuseum in voorgaande jaren met rond de 1,5 miljoen bezoekers de ranglijst aanvoerde, heeft het Rijks in het eerste volledige jaar na de heropening 2,45 miljoen bezoekers over de vloer gekregen.

Ook andere musea die in 2013 na een verbouwing opengingen en daardoor veel bezoekers trokken, hebben de belangstelling vast weten te houden. Zowel De Fundatie als het Noordbrabants Museum en het Fries Museum beleefden in het eerste volledige jaar na heropening records van respectievelijk 261.500, 215.000 en 110.00 bezoekers. Ook de verbouwde Kunsthal draaide een topjaar: 250.000 bezoekers.

Het Mauritshuis ging vlak voor de zomer open en haalde met 332.000 bezoekers in zes maanden tijd direct een hoger aantal dan in de jaren voor de verbouwing. Ook het nieuwe Nationaal Militair Museum maakte een goede start: afgelopen maandag, twee weken na de opening, verwelkomde koning Willem-Alexander de 50.000ste bezoeker.

Lees ook in NRC Handelsblad: Het museum was in 2014 van iedereen (€)