Minstens 33 doden bij zelfmoordaanslag in Jemen

Bij een zelfmoordaanslag tijdens een religieuze ceremonie in de stad Ibb in Jemen zijn ten minste 33 mensen om het leven gekomen. Dat meldt persbureau AFP op basis van getuigen en medische bronnen. De ceremonie vond plaats bij een cultureel centrum waar veel studenten de geboortedag van profeet Mohammed vierden.

Een militair checkpoint in de hoofdstad Sana'a van Jemen. De shi'itische rebellen hebben de hoofdstad sinds september voor een groot deel in handen.
Een militair checkpoint in de hoofdstad Sana'a van Jemen. De shi'itische rebellen hebben de hoofdstad sinds september voor een groot deel in handen. Foto AFP/Mohammed Huwais

Bij een zelfmoordaanslag tijdens een religieuze ceremonie in de stad Ibb in Jemen zijn ten minste 33 mensen om het leven gekomen. Dat meldt persbureau AFP op gezag van getuigen en medische bronnen. De ceremonie vond plaats bij een cultureel centrum waar veel studenten de geboortedag van profeet Mohammed vierden.

De aanslag is waarschijnlijk gepleegd door de sunnitische terreurtak van Al-Qaeda. Deze beweging probeert sunnitische stammen te mobiliseren tegen de shi’itische leiding van het gebied en met gewelddadige aanslagen het gezag van de shi’ieten te ondermijnen. Zo kwamen er in oktober 29 mensen om het leven bij aanvallen van de terreurbeweging.

Ibb is de hoofdstad van de gelijknamige centraal gelegen provincie in Jemen. In de provincie leeft een meerderheid van sunnieten, maar is de macht in handen van milities van de shi’itische beweging Ansaruallah, onderdeel van de Houthi-rebellen.

Al tijden onrustig

De situatie in Jemen is al tijden zeer onrustig. Shi’itische Houthi-rebellen namen in september de hoofdstad Sana’a in. Na bemiddeling van de Verenigde Naties werd een akkoord bereikt tussen de Jemenitische regering en de rebellen. De Houthi’s willen echter meer politieke invloed en zijn het niet eens met de benoeming van premier Ahmed Awad bin Mubarak. Ze beschouwden hem als een marionet van de regering en van Washington.

De shi’itische Houthi’s vechten voor zelfbestuur in het noorden van het overwegend sunnitische land. In 2011 kwamen ze in opstand tegen president Ali Abdullah Saleh. Sindsdien hebben de autoriteiten de macht over verschillende delen van het land verloren. Volgend jaar zijn er verkiezingen in Jemen; de Houthi’s proberen voor die tijd hun grip op het noorden te versterken.

Lees meer over de Jemenitische machtsstrijd in NRC Handelsblad: Machtsstrijd Jemen krijgt meer sektarische trekken (€).