Migrantenschip zonder kapitein op ramkoers naar Italiaanse kust

Volgens Italië is gisteren ‘een ramp’ voorkomen met een schip vol Syrische migranten. De Italiaanse marine nam gisterenmiddag het onder de Moldavische vlag varende schip Blue Sky M over, nadat was gebleken dat de bemanning het schip had verlaten en het vaartuig en de ruim 700 opvarenden aan hun lot waren overgelaten. Volgens de Italiaanse marine is „een ramp is afgewend”, omdat het schip „tegen de wal zou zijn geslagen” als niet was ingegrepen.

Het schip kon veilig worden opgebracht naar de Italiaanse havenplaats Gallipoli. De migranten zijn van boord gehaald en ondergebracht in een school. Honderd mensen moesten naar het ziekenhuis worden gebracht.

De Blue Sky M was vertrokken vanuit Turkije, met als eindbestemming Kroatië. Toen het schip bij het Griekse eiland Korfu voer, werd alarm geslagen. Er kwam via het Europese noodnummer 112 een noodsignaal binnen.

De Griekse marine nam toen contact op met het schip en vroeg de kapitein of er inderdaad problemen waren. Daarop zei de kapitein: „Nee, ik vervolg mijn reis gewoon naar Italië.” De Griekse autoriteiten besloten toch poolshoogte te nemen en inspecteerden het schip, waarbij geen mechanisch defect werd ontdekt.

Toen het schip later ineens van richting veranderde richting Zuid-Italië kwam de Italiaanse marine in actie. Vanuit een helikopter landden zes militairen op de boot. Zij troffen geen bemanning aan en namen de controle over op het schip, minder dan tien kilometer voor de kust. Een paar uur later voeren zij Gallipoli binnen.

Waarom en wanneer de bemanning het schip verliet, is nog onduidelijk. Aan boord van het vaartuig bevonden zich honderden vluchtelingen, onder wie dertig kinderen van onder de drie jaar en zwangere vrouwen.

Migranten steken vaker de Middellandse Zee over, vaak met Italië als eindbestemming. De Verenigde Naties schatten dat dit jaar alleen al zo’n 160.000 mensen uit met name Afrika en het Midden-Oosten de oversteek hebben gemaakt. De reizen worden veelal met gammele en volle boten gemaakt. Hierdoor komen boten regelmatig in de problemen. Volgens de VN overleefden zeker 3.000 migranten de tocht dit jaar niet.(AP, Reuters)