Hoe is het met: Mevrouw Stemband

Peter Jan Rens kwam veel in het nieuws het afgelopen jaar, niet altijd positief. Maar mevrouw Stemband, zijn toenmalige rechterhand in de televisiehit De Grote Meneer Kaktus Show (1986-1993), runt in alle rust een bed and breakfast in Zeeland. Het heet De Derde Ronde, een nauwelijks subtiele verwijzing naar de Kaktus Show. „Maar deze ‘B&B’ is ook echt de derde ronde in mijn beroepsmatige leven”, zegt Annemieke Hoogendijk (61).

Waarom stopte het televisiewerk?

„We werkten behalve aan de Kaktus Show ook samen aan Doet ie het of doet ie het niet, Geef nooit op en verschillende spelprogramma’s – ik bleef meestal achter de schermen. Maar het werk hield op. Peter Jan ging dingen in het buitenland doen. Onze wegen scheidden zich. Ik heb hem de laatste tien jaar niet gesproken. Alles wat ik van hem weet, hoor ik via de media.”

Wat was de tweede ronde?

„Eten en koken zijn twee drijfveren in mijn leven. Ik deed versnelde koksopleidingen en ging bij mensen thuis cateren. Maar mijn idee van de horeca was te romantisch, het is heel erg hard werken. Ik zag mezelf dat niet tot m’n 65ste doen. En het was een eenzaam gebeuren, de voorbereiding doe je alleen en je bent zo druk in de keuken dat je geen tijd hebt om te praten met klanten.

Mijn man erfde een huis in Zeeland, samen met zijn broer. Daar begonnen we een bed and breakfast. Dat was de derde ronde.”

Mist u het televisiewereldje?

„Nee. Ik zie mezelf op m’n 61ste niet ‘dood’ met m’n benen omhoog in de boksring liggen, zoals ik in de Kaktus Show deed. Toen ik niet meer met mijn snoet op tv kwam, maar achter de schermen werkte, vond ik dat ook leuk.”

Wordt u herkend?

„Soms staan er mensen met een hoogrood gezicht aan de deur. ‘We komen slapen bij mevrouw Stemband! U was vroeger mijn held!’ Het was een andere tijd, je had geen honderd tv-kanalen om uit te kiezen. Bekende Nederlanders waren écht bekend. En ik maak er gebruik van door mijn bed and breakfast De Derde Ronde te noemen.”

    • Marloe van der Schrier