Fotoserie: zo leven de inwoners van Ojmjakon, de koudste plek op aarde

Heb je het al koud in winters Nederland? De bewoners van het kleine Russische dorpje Ojmjakon zouden het heerlijk vinden. Ze leven op de aller- allerkoudste bewoonde plek op aarde, waar het in de winter gemiddeld -50 graden Celsius is.

Heb je het al koud in de winter in Nederland? De bewoners van het kleine Russische dorpje Ojmjakon zouden het heerlijk vinden. Ze leven op de aller- allerkoudste bewoonde plek op aarde. In de winter is het gemiddeld -50 graden Celsius. Het laagterecord ligt op -71, in 1924.

Fotograaf Amos Chapple woonde vijf weken in de Oost-Siberische regio en portretteerde het dagelijks leven in het dorp, waar zo’n vijfhonderd mensen wonen. De lokale bevolking is “vriendelijk, wereldwijs en geweldig gekleed”, zegt hij tegen de zakelijke nieuwssite Business Insider. Ze houden vooral rendieren en leven van vis- en bonthandel.

Een zachte winter in Ojmjakon. (Weather.com)
Weather.com
Ojmjakon, in het oosten van Rusland.

bevroren vis en soep

In Ojmjakon, op 741 meter hoogte, is het leven vol ongemakken. Een bril vriest vast aan je gezicht, je speeksel verandert in ijspegeltjes en door de ‘permafrost’, permanent bevroren aarde, krijg je geen waterleiding de grond in. De wc is buiten. In permafrost kunnen groentes ook niet groeien, dus het diner is karig. Inwoners eten bevroren rauwe witvis, zalm, paardenlever en veel vleessoep.

Gelukkig hebben ze nog ‘Russian chai’. Wodka dus.

Bekijk de hele fotoserie bij Business Insider.