Kijken: de opvallendste muziekvideo’s van 2014

Katy Perry in de videoclip van haar single Dark Horse.
Katy Perry in de videoclip van haar single Dark Horse. Screenshot Youtube.com

Ook dit jaar hebben talloze artiesten weer geprobeerd hun muziek te vertalen naar beeld. En hoe: we telden opzienbarend veel schuddende billen, maar ook goede scenario’s en suikerzoete kleuren. Also: de meest opvallende muziekvideo’s van het afgelopen jaar.

2014 was Het Jaar van het Achterwerk

En de onovertroffen winnaar was rapster Nicki Minaj, die met Anaconda liet zien hoe je op een Sir Mix-a-Lot-achtig ritme uitstekend in je roze string met je billen kunt wapperen. Of moeten we zeggen: drillen? Waarschuwing: als je nog op je werk zit, zijn deze beelden misschien niet zo geschikt.

En dan hebben we het nog niet eens gehad over het nieuwe feminisme (€) dat zich voltrok bij diverse popsterren. Dat bestaat, zo te zien, vooral uit vrouwen die flaneren met hun seks-appeal. Die hadden we natuurlijk al (Madonna, anyone?), maar dit jaar lag de focus volgens bijvoorbeeld Beyoncé, Kylie Minogue en Jennifer Lopez op hun derrière:

Degene die het redelijk beschaafd hield was Meghan Trainor, die in suikerzoete pasteloutfits op zeer aanstekelijke wijze een maatje meer bezong:

Korte films in videovlucht

Sommige artiesten (vooral degenen met een groot budget) maken graag korte films. Neem een Taylor Swift bijvoorbeeld, die zich met haar meest recente single Blank Space ontpopt tot actrice.

Iggy Azealea en Charlie XCX scoorden een hit met het liedje Fancy, waarbij ze een clip maakten die de film Clueless (1995) perfect parodieerden. Of is het toch een ode? Hoe dan ook: wij willen nu ook weer naar de middelbare school terug.

En wat te denken van Dark Horse, van Katy Perry? Die videoclip kent zoveel kleuren dat je glazuur er spontaan van barst. Als dit niet het summum van blingbling is, weten wij het ook niet meer.

Overigens moest een seconde van de clip worden aangepast omdat het sneuvelen van een ketting met het Arabische woord voor God blasfemisch was tegenover moslims.

Humor voor om te lachen

De Amerikaanse indierockband Real Estate maakte dit jaar één van de leukste clips voor hun nummer Crime. De opzet: we hebben geen geld dus we besteden zendtijd uit aan mensen met geld die wel willen betalen om hun idee in de clip te laten komen. En dat leverde dit op:

Technisch bijzondere video’s

Sommigen halen alles uit de kast: voor de videoclip van Happy van Pharrell Williams moest een steadicam-specialist 24 uur achteruit lopen. Maar The Pains of Being Pure At Heart maakte het zichzelf origineel lastig en schoot een videoclip alleen bestaande uit GIFs, maar dan zónder technische hulpmiddelen. Bonuspunten voor het surrealistische verhaal:

Hier hebben we geen woorden voor

De bedenkers van de bizarre clip bij DJ Snake en Lil Jons nummer Turn Down For What zijn filmmakers Daniels (Daniel Kwan en Daniel Scheinert). De eerste respons als je ‘m ziet: wát gebéurt híer? Waarom wordt er zo hard gedanst dat mensen door plafonds heen zakken? Waarom gedragen ledematen zich alsof hersens compleet uitgeschakeld zijn? En wat is de bedoeling van al die pompende kruizen? Het idee, zoals de makers vertelden aan Vice, was de verkenning van de obsessie van mannen met hun geslachtsdeel. “Ongelofelijk absurd en geweldig” is slechts één van de vele recensies van de videoclip.

En dan dít: de Japanse metalband Babymetal maakte een clip met beelden van live-optredens. Dat is best, maar kunnen we even terug naar het concept? Wie bedenkt er nou drie schattige animémeisjes met kittige pakjes die in poppy stemmetjes over snoeiharde metal heen zingen én dansen? Dit is alsof je buurmeisje een choreografie op Slayer heeft bedacht.

Er werd ook genoeg gedanst

Over andere dansvormen gesproken dan: de Australische zangeres Sia maakte bij haar nummer Chandelier een heftige dansvideo, waarin een kleine Sia werd gedanst door het 11-jarige Amerikaanse dansfenomeen Maddie Ziegler. En mogen we toch nog even Taylor Swift noemen? In Shake It Off toont ze in de categorie ‘ik kan dus echt niet dansen maar boeiend’ flink wat zelfspot tussen de professionele dansers.

Last but not least: de belangrijkste muzikale nieuwkomer van 2014 was natuurlijk FKA Twigs en gaf ons een spannende clip. In Two Weeks laat ze haar dansachtergrond zien, en toont ze de perfecte beheersing van elke cel in haar lichaam.

Vergeten we de Nederlanders niet?

Nee joh: de Nederlandse clipmakers van Job, Joris en Marieke klusten bij het door Blaudzun gezongen Tour de France-lied Bon Voyage een schattige animatieclip. In 2015 start de Tour namelijk in Utrecht.

En laten we ook het lieve gordeldiertje uit In Your Arms van Chef’Special niet vergeten:

Of de gestyleerde cover van Stromae’s Papaoutai van CUT_, waarin de bandleden bijna net zulke poppen lijken als in de originele clip:

En hoewel de stopmotion-video voor het nummer Input Source Select van De Staat een geinig clipje is, haalt die het niet bij een eerdere live-uitvoering die ze in de 3FM-studio bij Giel Beelen deden. Daar lieten ze hun ingestudeerde dansjes nog maar weer eens zien. Let op de bijrollen voor de andere zichzelf nuttig makende bandleden. Dank u, Nederlandse Beastie Boys: