Hoe geslaagd was jouw jaar eigenlijk, op kantoor?

Wekelijks geeft Japke-d. Bouma onmisbare tips voor op kantoor.

Meer tips? Volg @japked op Twitter
Meer tips? Volg @japked op Twitter

Het jaar is om. Man man man wat hebben we weer een hoop beleefd. Als ik alle eindejaarsspeeches een beetje goed beluisterd heb waren er hoogtepunten, waren er dieptepunten, was het – om kort te gaan – een bewogen jaar.

Nu het weer de tijd van de lijstjes is – baas van het jaar, kat van het jaar, kantoorwoord van het jaar (aanvliegen) – leek het me goed de kantoorlijstjes even met jullie door te nemen. Dus: wanneer was je jaar geslaagd op kantoor en wanneer kan je trots zijn op jezelf?

Ik zou zeggen: je bent er nog, er was wifi en je bent niet ontslagen. Dat lijkt me al een hele prestatie. Verder kan je trots zijn op jezelf als je dit jaar eindelijk je cup-a-soupverslaving hebt overwonnen, als de hele afdeling, wat zeg ik, het hele bedrijf jouw persoonlijke stopwoord heeft overgenomen, als je baas een keer je favoriete liedje zong in de lift en als ze je een keer hebben gemist op je ‘thuiswerkdag’.

De harde kantoorgoals laat ik even zitten. De voorjaarsprognose, de jaardoelen, de ‘puntjes om nog aan te werken’, de kwartaalpunten op de horizon – laat die maar aan je baas over. We gaan elkaar bovendien niet de put in praten, daar is in het nieuwe jaar nog tijd genoeg voor. Nee. Ik heb het liever over het échte scoren.

Die mail van PZ bijvoorbeeld dat je nog 40 vakantiedagen moet opmaken. Dat je baas minstens één keer, maar liever vaker, WOEDEND op je is geweest – dat betekent dat je belangrijk genoeg bent om woedend op te worden. Als je het weer een jaar hebt uitgehouden zonder dat iemand vroeg wat je functie ook weer is. Als je ergens in het jaar een hele week op dezelfde flexplek hebt kunnen zitten en als je tijdens heidagen niet bent vermoord.

Dan de categorie onsterfelijkheid. Daarin heb je gescoord als er minstens één van je genante mails onbedoeld bij het hele bedrijf terechtkwam. Als je minstens één keer met je rok in je panty langs de directiekamer bent gelopen of een presentatie hebt gehouden met je gulp open. Als je twee volle dagen niet naar je werk kon na een bedrijfsborrel, als je een keer huilend uit een vergadering bent gelopen en als je afdeling een hele week misselijk is geweest na je traktatie – zoveel taart was er.

Verder moet je dit jaar één keer verliefd zijn geweest op een collega die dertien jaar jonger is dan jij – niet vaker. Moet er minstens één keer iemand met je hebben geflirt die je mee zou durven nemen naar je ouders. Moet je minstens negen complimenten aan collega’s hebben gemaakt die je meende, moet je minstens vier kaartjes hebben gestuurd aan zieke collega’s die je écht miste en moet je hebben gevloekt om die ene collega die wegging – die niet had mogen gaan.

Tot slot, de hoofddoelen (en ik pak er nu even een pak tissues bij). Ik vind dat je trots kan zijn op jezelf als je het afgelopen jaar één iemand op kantoor gelukkig hebt gemaakt. Maar bovenal kan je het jaar geslaagd afsluiten als je niets van bovenstaande doelen hebt gehaald, maar toch gewoon weer aan het werk gaat.

Je jaar was geslaagd op kantoor als je niet kan wachten tot het nieuwe weer begint.