Gewelddadige protesten Bahrein na arrestatie oppositieleider

De arrestatie van de shi’itische oppositieleider sjeik Ali Salman heeft gisteren op meerdere plaatsen in Bahrein tot hevige rellen geleid. Bij de woning van Salman en in verschillende dorpen gooiden jongeren stenen en ijzeren staven naar de politie, die reageerde met traangas.

De 49-jarige sjeik Salman is de leider van de partij Wefaq, die sinds 2011 oproept tot de vestiging van een constitutionele monarchie in Bahrein. Hij is gearresteerd nadat hij een demonstratie had aangevoerd tegen de verkiezingen die vorige maand zijn gehouden. Salman wordt beschuldigd van het aanzetten tot geweld om het sunnitische koningshuis omver te werpen.

De commissaris voor de mensenrechten van de Verenigde Naties, Zeid Raad Al Hussein, waarschuwde dat de arrestatie de politieke sfeer nog explosiever maakt dan hij al is. De Jordaanse prins drong aan op de vrijlating van Salman „evenals andere personen die zijn veroordeeld of gevangengezet enkel omdat ze gebruikmaakten van hun fundamentele recht op vrijheid van meningsuiting en vergadering”.

De autoriteiten van Bahrein drukken elke vorm van oppositie keihard de kop in. Zoals in zoveel landen in het Midden-Oosten braken ook in de kleine Golfstaat protesten uit in 2011. De shi’itische meerderheid kwam in opstand tegen hun onderdrukking en achterstelling door de sunnitische monarchie. Maar het koningshuis wist met hulp van het Saoedische leger een einde te maken aan de protesten.

Sinds de militaire troepenversterking in de hoofdstad Manama zijn de protesten verplaatst naar het platteland. Ze zijn sporadischer geworden, minder massaal. In plaats daarvan vinden er steeds vaker bomaanslagen plaats. Bij twee afzonderlijke aanslagen deze maand kwamen twee mensen om het leven.

De autoriteiten proberen via een ‘nationale dialoog’ een oplossing voor de crisis te vinden, maar dat proces bevindt zich in een impasse. De oppositie beschuldigt de monarchie ervan alle macht te willen behouden en shi’itische jongeren grijpen vaker naar geweld. De prominente activist Maryam al-Khawaja waarschuwt voor een ernstige escalatie als Salman niet wordt vrijgelaten. (BBC, Reuters)