Frozen: de commerciële (kunstzinnige) truc van het jaar

Foto Disney

Oké, strikt genomen is hij al uit 2013 (op de valreep). Maar geen enkele kunstuiting was in 2014 zo onontkoombaar als Disneys animatiefilm Frozen. In de speelgoedzaak, op internet, schoolplein en kinderfeest, maar ook in kinderloze huiskamers.

Met een opbrengst van 1,2 miljard dollar wereldwijd is Frozen de succesvolste animatiefilm ooit, en een van de succesvolste films aller tijden:

Frozen-speelgoed verdrong in de Verenigde Staten dit jaar voor het eerst Barbie van de eerste plaats. Het meest verkochte album in 2014? De Frozen-soundtrack:

Metafoor voor puberteit

Voor wie het heeft gemist het verhaal in het kort: prinses Elsa van Arendelle bezit ijzige toverkrachten waar ze zelf bang voor is. Op de dag van haar kroning bevriest Elsa het land. Haar zusje Anna trekt erop uit haar te zoeken. Dan gaat Elsa van grillige puber naar evenwichtige jonge vrouw, Anna van kinderlijke dromer in dappere adolescent. Een metafoor voor de puberteit, een ode aan zusterliefde.

De kwaliteit en structuur van Frozen worden vergeleken met The Lion King (1994), het laatste grote Disney-succes.

http://youtu.be/hYMXXc_PzsM

En de film bracht de kwakkelende Disney Studio’s terug aan de top:

Daarom, vandaag, voor jouw én ons plezier: tien redenen waarom Frozen briljant is.

1. De feilbare held(in)

Zag je Doornroosje weleens struikelen of gapen? Slechte adem of een ‘bad hair day’ – ongekend voor de klassieke Disneyprinses. Zo niet Anna. Naast sympathiek is zij naïef, onhandig, drammerig en slechtgemanierd, en onuitstaanbaar in haar kinderlijke liefdesfantasietjes.

2. De kinderen

http://youtu.be/5xGEMyn4DKY

Mogelijk de schattigste tekenfilmkinderen ooit.

3. De genremix


Sprookje of superheldenepos? Coming-of-ageverhaal, avonturenfilm of romantische comedy? Frozen is het allemaal.

4. Frozen kent geen echte schurk

Maar – en dat is veel interessanter – het kwaad komt van binnenuit. Angst en schaamte zijn de boosdoeners waarmee hier wordt afgerekend.

5. Sneeuwman Olaf


Een van de leukste Disney-sidekicks ooit. Zijn destructieve aard geeft Olaf een tragisch kantje: wat moet er worden van een sneeuwpop die van zon en zomer houdt?

6. De liedjes


Of je ze nu goed vindt of niet, ze gaan nooit meer uit je hoofd. Nooit.

7. Het magische emancipatiemoment

In luttele seconden verandert Elsa van een getroebleerde, timide prinses in een extravagante ijskoningin, gehuld in een sexy fonkelende avondjurk. Welke vrouw droomt daar niet stiekem van?

8. Om twaalf uur wordt die koets weer een pompoen

Het is prettig nuchter dat Elsa’s problemen na haar transformatie niet voorbij zijn.  Net als iedere puber die zijn of haar kracht leert kennen, moet ze nu nog leren die te beheersen. Niks simpel toverrecept, maar noeste arbeid.

9. De moraal (1)

Je mag jezelf zijn, en dat is heus oké, ook al is het misschien een beetje anders. Elsa’s emancipatiesong ‘Let it Go’ is het lijflied voor iedereen die zich in zijn jeugd onzeker heeft gevoeld.

10. De moraal (2)

Hou van je zus! (Of broer!) Die liefde gaat ver, vér boven dat ouderwetse gedweep met knappe prinsen. Pas op, spoiler! Anna  offert zich zelfs op om het leven van Elsa te redden.

In de Disneyhistorie is dat een revolutie; niet de romantische liefde zegeviert, maar die tussen twee zusjes. En passief werd actief: in plaats van honderd jaar wachten tot een man je kust, neemt Anna het initiatief en redt zo haar zus, zichzelf, en het koninkrijk. En met haar redde Frozen de toekomst van Disney.

    • Herien Wensink