Dit is een artikel uit het NRC-archief

Filosofie

Even voorstellen: @NeinQuarterly krijgt een rubriek in NRC Handelsblad

“2014. Such a waste of time”, tweette Eric Jarosinski (43) gisteren naar zijn 96.300 volgers. De voormalig professor, gespecialiseerd in Duitse filosofie, wijdt zijn leven aan het schrijven van aforismen op Twitter onder de naam @NeinQuarterly. Vanaf zaterdag heeft hij een rubriek in NRC Handelsblad.

“2014. Such a waste of time”, tweette Eric Jarosinski (43) gisteren vanuit New York naar zijn 96.300 volgers. De voormalig professor, gespecialiseerd in Duitse filosofie, wijdt zijn leven aan het schrijven van aforismen op Twitter onder de naam @NeinQuarterly. Wijze, absurdistische, maatschappijkritische tweets, vaak met verwijzingen naar bekende filosofen. Dit najaar ligt zijn boek Nein. A Manifesto van uitgeverij Lebowski in de winkels.

Jarosinkski stopte met het academische schrijven (te veel jargon, te klein publiek) om zich te kunnen richten op columns voor Die Zeit en het schrijven van een boek. Als professor moest hij doen alsof hij iemand was die hij eigenlijk niet was, zegt hij in een interview met NRC Handelsblad (€). In zijn tweets kan hij een eigen stijl ontwikkelen.

Enkele voorbeelden:

Twitter avatar NeinQuarterly Nein. 2014. May history forget it kindly.
Twitter avatar NeinQuarterly Nein. 1. Question authority.
2. Become an authority.
3. Question yourself.
Twitter avatar NeinQuarterly Nein. In other news: North Korea is threatening not to interfere with the production of Frozen 2.
Twitter avatar NeinQuarterly Nein. My God: dead.
My Marx: lost.
My Santa: coming to town.
Twitter avatar NeinQuarterly Nein. Marx, Nietzsche, and Freud walk into a bar. Bartender: Aren’t you the Three Wise Men? Nietzsche: Yes, I am.
Twitter avatar NeinQuarterly Nein. Ja, Neederland. Hij komt. Vanaf 3 januari in de @nrc. http://t.co/maTbTDZ08J

Nein staat vanaf zaterdag met een eigen rubriek in NRC Handelsblad. Daarin wil hij “aforismen schrijven over de actualiteit”. Lees het hele interview met Jarosinski in NRC Handelsblad: Of ik impact heb? Geen idee (€)