Film over Mozes verboden om ‘fouten’

De Verenigde Arabische Emiraten hebben gisteren de vertoning van de Hollywoodfilm Exodus: Gods and Kings verboden. Eerder deden Egypte en Marokko de Hollywoodfilm al in de ban.

De landen verdedigen het verbod door te wijzen op „religieuze en historische fouten” in het bombastische Bijbelepos van regisseur Ridley Scott. Volgens de film hebben Joden de piramides gebouwd en werd de splijting van de Rode Zee niet veroorzaakt door een wonder, maar door een aardbeving.

De film is gebaseerd op het Bijbelboek Exodus, waarin Mozes de Israëlieten uit Egypte naar de vrijheid leidt nadat God enkele plagen heeft veroorzaakt in Egypte.

„We staan onjuiste afschildering van godsdiensten niet toe”, zei Juma Obaid al-Leem van de censuur in de Emiraten tegen persbureau AFP. „Bij religieuze en historische films willen we voorkomen dat anderen worden gekrenkt.” Mozes niet alleen een belangrijke figuur voor christenen en Joden, hij wordt ook door moslims vereerd als een profeet.

Op Twitter werden meteen sarcastische grappen gemaakt over het verbod van de film in Egypte. „Ze wilden zeker dat president Sisi de Rode Zee deed splijten en niet Mozes”, twitterde de Egyptische columnist Ahmed Kadry.