Bron van ebola was holle boom met vleermuizen

Een holle boom in het Guineese dorpje Meliandou was waarschijnlijk de bron van de ebola-uitbraak in West-Afrika. In de boom leefden mogelijk duizenden vleermuizen, die het virus bij zich zouden kunnen dragen. Dat schreven Duitse onderzoekers van het Robert Koch Instituut in Berlijn gisteren in het blad EMBO Molecular Medicine. De boom stond even buiten het dorp op vijftig meter afstand van het huis van het eerste slachtoffer van de ebola-epidemie in West-Afrika, de tweejarige Emile Ouamano. Hij overleed in december vorig jaar. Direct bewijs ontbreekt; van de boom rest alleen nog een verkoolde stronk. Een week voor het onderzoeksteam arriveerde, brandde hij af. De dodelijke ebola-epidemie heeft al aan ruim 7.800 mensen het leven gekost.

    • NRC