3Doc: Schorem

NPO 3, 20.25-21.20u.

„Gasten onder elkaar, dat kun je niet aan een vrouw uitleggen.” In de Rotterdamse barbiershop Schorem mogen alleen mannen komen voor een knip- en scheerbeurt. Eigenaren Leen en Bertus zijn onverwacht uitgegroeid tot een hype.

Ze zijn regelmatig te gast bij De Wereld Draait Door en mochten onlangs een hele zaterdagavond op NPO 3 overnemen met hun favoriete muziek. Mannen staan soms uren in de rij voor de zaak op de Nieuwe Binnenweg om geknipt te worden door een van de medewerkers. Een afspraak maken is namelijk niet mogelijk. In de BNN-documentaire Schorem, eerder dit jaar te zien op festivals als Lowlands en Film by the Sea, volgt regisseur Martijn Nijboer (Doe Maar: Dit Is Alles) de ambachtsmannen een jaar lang op de voet. Bertus en Leen willen „geen gezeik en geen vrouwen, maar bier, scheren en snijden”. De passie voor het eeuwenoude barbiersvak staat voorop voor de heren. Bertus: „Als ik een kuif knip die helemaal perfect is, kan ik er bijna geen afscheid van nemen. Dan wil ik die kop er eigenlijk afhakken en hier aan de muur spijkeren.” Nijboer: „Leen en Bertus zijn inspirerende karakters. Als ze iets in hun hoofd hebben, gaan ze ermee aan de slag en lukt het hen.”