Dit is wat je vandaag moet weten

blank yellow adhesive note on white background with shadow

Goedemorgen, NRC Q-lezer. Dit is ons dagoverzicht.

Al een paar Gillende Keukenmeiden in huis gehaald voor vanavond? En een paar flessen Veuve Clicquot koudgelegd? Of toch liever prosecco? Als het maar knalt, hè.

De best bezochte film, het best verkochte album. Veel beter dan Walt Disney’s Frozen werd het niet in 2014 - bij lange na niet. Tien reden waarom de animatiefilm zo briljant is.

Het tomatengevecht op de Dam. De Bitcoin-man die de Bitcoin-man wel/niet bleek. Dit waren de belangrijkste economische momenten van afgelopen jaar.

Wat hebben onder andere Jean-Pierre Bienfait, Frank de Moor en Camiel Eurlings met elkaar gemeen? Ze willen 2014 het liefst snel vergeten.

Poldernieuws

Koopman Nederland ging op de knieën na de ramp met de MH17. Het Financieele Dagblad vraagt zich af of Nederland in 2015 tóch weer vriendjes met Rusland wordt.

Wie televisie kijkt met Ziggo, moet nu over naar UPC. Een gigantische operatie, schrijft de Volkskrant.

KPN klaagt smartphone-gigant Samsung aan: de Zuid-Koreanen zouden Nederlandse technologie gebruiken, meldt onder andere Trouw.

While you were sleeping… in the US

Ondanks de zestig miljoen teruggehaalde auto’smet gebreken, waar de New York Times over schrijft, was het een topjaar voor de autobranche.

Nog een onverwacht van gevolg van The Interview, meldt de LA Times: de manier waarop films worden gelanceerd en bekeken gaat fundamenteel veranderen.

Popster Peter Gabriel is even gastcolumnist bij Wired. Hij hoopt dat videobeelden vaker als bewijsmateriaal gaan dienen; de techniek is er.

While you were sleeping… in Asia

Oordeelt de VS niet wat te snel over Noord-Korea? Misschien kwam de cyber-aanval op Sony Entertainment wel van een ex-werknemer, oppert The Economist.

India moet net als China rijk worden van goedkope arbeid. De Financial Times vraagt zich sterk af of dat gaat lukken.

Chinese toeristen geven geld uitals water. Jammer dat ze geen manieren hebben, schrijft de South China Morning Post.

Veel succes vandaag. Dit dagoverzicht versturen we ook iedere ochtend als nieuwsbrief. Interesse? Meld je dan aan en ontvang hem elke dag om 5:30 uur gratis in je mailbox.

    • NRC Q