Deze bedrijven verdienden dit jaar het meest in de biotech en farmacie

Foto iStock

2014 was het jaar van de ‘Biotech boom’. Aan de Amerikaanse Nasdaq haalden zo’n zeventig biotechbedrijven ruim 3 miljard dollar op met hun beursgang. In Europa verdubbelde het aantal beursgangen, van vijf naar tien.

En dat zijn dan alleen nog de beursgangen. Want ook voor een aantal grote farmaceuten en biotechs was 2014 geen verkeerd jaar. Grootverdiener tot nu toe is de Amerikaanse farmaceut Johnson & Johnson.

Vooral de tak van J&J die medicijnen ontwikkelt deed het goed: in het derde kwartaal steeg de omzet met 18 procent ten opzichte van dezelfde periode vorig jaar. Na een aankondiging over de ontwikkeling van een vaccin tegen Ebola eind oktober schoot het beursaandeel van J&J omhoog.

Wie het dit jaar een stuk minder deed op de beurs? De nummer 7: GlaxoSmithKline. Niet zo gek: de Britse farmaceut werd het afgelopen jaar geplaagd door schandalen. Een sextape, omkoping. Gelukkig was er ook goed nieuws: GSK ontwikkelt eveneens een vaccin tegen Ebola. En dat gaat de goede kant op.

    • Eva Oude Elferink