Hoe is het met: Dirk Poot

De Piratenpartij beleefde een primeur dit jaar bij de gemeenteraadsverkiezingen. Voor het eerst een zetel in de politiek: een plekje in de bestuurscommissie van Amsterdam-West. Lijsttrekker Dirk Poot is, hoewel hij zelf niet in het bestuur zit, druk met de partij. Naast zijn ‘baan’ als thuiswerkende vader (hij maakt apps), besteedt hij ongeveer 30 uur per week aan de partij.

Op het moment dat we hem bellen zit Poot in vergadering.

„We hebben net de laatste hand gelegd aan een lijst voor de Provinciale Statenverkiezingen in Noord-Holland. Een hele goede club. Ik merk dat we als partij steeds diverser worden. We hebben jonge en oude mensen, vrouwen en mannen. Onze ideeën worden steeds breder gedragen.”

Hoe merkt u dat?

„Privacy gaat steeds meer leven bij mensen, de onthullingen van Snowden die veel in het nieuws kwamen. Het gaat mensen opvallen dat er nauwelijks wordt gereageerd in Den Haag. Deze maand nog werd bekend dat de AIVD een advocatenkantoor heeft afgeluisterd, maar de kamer was alleen maar in rep en roer over de zorgwet. Er zou mee aandacht moeten komen voor privacy.”

Maar ondanks al die actuele onderwerpen is de Piratenpartij weinig in het nieuws geweest dit jaar.

„We proberen niet voortdurend het nieuws op te zoeken, maar ook via kleine dingen iets te veranderen. We organiseerden dit jaar bijvoorbeeld ‘crypto party’s’, waar we mensen leren hoe ze hun e-mail versleutelen en veilig kunnen surfen. De eerste ‘crypto party’ komt dan in het nieuws, maar de dertig die we er daarna doen krijgen minder aandacht.”

Welke resultaten levert dat op?

„Als je iets wil veranderen gaat dat heel langzaam, het kost tijd. Maar bijvoorbeeld EenVandaag en Maurice de Hond peilen ons regelmatig op een zetel. En dat heeft ook al effect, dan kunnen ze niet meer om ons heen.”

Wat verwacht u van het komende jaar?

„Veel campagne voeren! In ieder geval voor de Provinciale Statenverkiezingen. Ik heb goede hoop dat we in ieder geval in Noord-Holland een zetel scoren. En na die verkiezingen zou het me verbazen als de huidige regering het nog lang volhoudt; dus dan moeten we ook campagne voeren voor de landelijke verkiezingen.”