De Veiligheidsraad stemt tegen de resolutie van de Palestijnen

De Veiligheidsraad van de Verenigde Naties heeft een Palestijns voorstel, waarbij Israël in 2017 de Palestijnse gebieden zou moeten hebben verlaten, verworpen. De VS en Australië stemden tegen.

De Palestijnse VN-ambassadeur Riyad Mansour, vlak voor de zitting van de Veiligheidsraad.
De Palestijnse VN-ambassadeur Riyad Mansour, vlak voor de zitting van de Veiligheidsraad. Foto AP / Frank Franklin II

De Veiligheidsraad van de Verenigde Naties (VN) heeft een Palestijns voorstel, waarbij Israël in 2017 de Palestijnse gebieden zou moeten hebben verlaten, verworpen. De VS stemden tegen, schrijft persdienst AFP. Net als Australië.

Het voorstel had 9 van de 15 stemmen nodig. Slechts acht leden van de raad stemden voor, waaronder Frankrijk, Luxemburg, Rusland en China. Twee stemden tegen en vijf landen stemden niet, waaronder Groot-Brittanië.

Volgens de Amerikaanse VN-ambassadeur Samantha Power was de tekst van de resolutie “onevenwichtig” en werd er over het voorstel gestemd zonder deze eerst ter discussie te brengen.

“De Verenigde Staten zoeken elke dag naar nieuwe manieren om vooruitgang te boeken en een oplossing te bereiken. Deze resolutie is niet zo’n manier.”

Jordanië, initiatiefnemer van het voorstel, was teleurgesteld. De Jordaanse VN-ambassadeur Dina Kawar benadrukte dat ook zij meer discussie over het voorstel had gewild. Op Twitter:

Twitter avatar AmbKawar Dina Kawar وسنستمر بالعمل الدؤوب والحثيث على استئناف مفاوضات السلام ضمن اطار جاد وملتزم والمُفضية الى تجسيد حل الدولتين.

(“We zullen actief en hard blijven werken aan vredesonderhandelingen in het kader van een serieuze oplossing tussen de twee staten.”)