De irritantste bugs, updates en upgrades van 2014

Foto iStock

Bij het afsluiten van het jaar regent het lijstjes met de beste gadgets van 2014. De iPhone 6! De beste tablet pc! De coolste smartwatch!  Vergeet die hardware. Het is de software die voor hoofdpijn, hoge bloeddruk en slapeloze nachten zorgt.

We zingen de Update Blues. Blijkbaar is updaten nodig om bij de tijd te blijven, een lek te dichten of een programmeur de kans te geven blunders te herstellen. In je achterhoofd weet je dat je je meer ellende op de hals haalt. Toch trap je er weer in: ‘Ja – installeer update’.

Adobe

Wereldkampioen waardeloze updates is Adobe. Het lijkt of er iedere week een nieuwe Adobe Flash uitkomt. Flash is soms nodig om filmpjes in de browser te bekijken (advertenties zeuren er ook om). Volgens de Adobe-site verschenen in 2014 ruim dertig Flash-varianten, inclusief reparaties en reparaties van reparaties. Winst voor de gebruiker: nul. Ondertussen moet je bij de installatie uitkijken dat je geen Adobe Lightroom of McAfee in je mik geduwd krijgt.

Apple, iOS 8

De tweede prijs voor waardeloze updates gaat naar Apple. Omdat Mac-gebruikers lastig gevallen worden met een updatemelding die net zo irritant is als Clippy, wijlen de bemoeizuchtige paperclip van Microsofts Office. En omdat iOS 8 (voor iPhones en iPads) de meest rommelige upgrade aller tijden was. Een haastige versie vol fouten waardoor de netwerkverbinding uitviel en apps – die ook vernieuwd moesten worden voor iOS 8 – bevroren tijdens het updateproces. In vaktermen noemen we zoiets Aaarrgh!

iOS 8 was een update-inferno dat voor gebruikers van de Financial Times web-app maanden aanhield. Apple bleef stoïcijns en prijsde zichzelf zielsgelukkig met iOS 8. De truc is bij upgrades (nieuwe functies) en updates (reparaties) toch even te wachten op klachten van anderen en premature ‘punt nul’-versies te mijden. Klik niet meteen op Ja.

Android 5.0 Lollipop

Hoor ik daar gegniffel in de Android-hoek? Ook Android 5, koosnaam ‘Lollipop’, veroorzaakte klachten over spontaan herstartende telefoons, wifistoringen en verminderde batterijduur. Android-updates laten vaak lang op zich wachten en als je ze negeert gaat het alsnog fout. Dat merkte een lezeres met een bevroren Samsung-tablet, gevangen in een baboesjka van updates. Ze moest een nieuwe Google app downloaden. Daarvoor was een nieuwe versie van het besturingssysteem nodig. En daarvoor was weer een iets minder nieuwe versie van het besturingssysteem nodig. Twee uur zoet mee geweest.

Windows 10

Microsoft kondigde in 2014 Windows 10 aan, een gebaar naar de dappere pc-gebruikers die Windows 8 installeerden – de versie waarin het vertrouwde bureaublad met programma’s in vensters (‘windows’) verdween achter een gekleurde tegelmuur. Windows 10 is Microsofts manier om te zeggen: “Sorry dat we jullie opzadelden met Windows 8. We gaan terug naar Windows 7 en we noemen het Windows 10.”

Plus al die updates waar je geen nee tegen kan zeggen

Settopboxen, tv’s, horloges, navigatiesystemen, hifi-sets, netwerkprinters en usb-aanhangsels; alles met software zingt wel eens de Update Blues. Een eervolle vermelding gaat naar updates achter de schermen. Denk aan die Heartbleed-bug waardoor we al onze wachtwoorden moesten vernieuwen. Of neem Facebook, dat 1,35 miljard leden trakteert op een update van de privacyinstellingen. In minder woorden maakt Facebook nu duidelijk dat het meer van je wil weten.

Bij webdiensten valt niets te installeren; nee zeggen tegen zo’n update kan niet. De enige optie: zoveel mogelijk aanpassingen zelf terugschroeven of je lidmaatschap opzeggen. Een goed voornemen voor 2015.

    • Marc Hijink