De ‘granaten’ weerkaatsen hard tussen flats Ommoord

In Rotterdam komen de meeste klachten over vuurwerk uit de volkswijk Ommoord.

Wichard en Monique van Dijk kijken waakzaam om zich heen. Het echtpaar laat de hond uit. Maar ontspannen is de wandeling niet. „Zodra ik een groepje jongens zie lopen, ben ik op mijn hoede”, zegt Monique (47). Want hun hond Femke schrikt als er vuurwerk wordt afgestoken. „Dan krimpt ze ineen en wil ze zo gauw mogelijk naar huis”, zegt Monique. Ze kijkt naar haar hond. „Hé Fem. Dat vinden wij niet leuk.”

Als Wichard en Monique langs een flat lopen, klinkt geknetter. Ze trekt Femke naar zich toe. Te laat. Vanuit de flat klinken knallen. Femke verstijft.

Wichard en Monique wonen in Ommoord, een wijk van Rotterdam waar volgens het Meldpunt Vuurwerkoverlast de meeste klachten over vuurwerk vandaan komen.

Monique: „Soms ben je bang dat de ramen eruit vliegen van al die bommen.” Wichard: „Granaten zijn het.”

Vuurwerkbommen, schade aan auto’s, mensen die niet meer op straat durven: het is onrustig in Rotterdam. Dat weet Arno Bonte, gemeenteraadslid voor GroenLinks en één van de initiatiefnemers van het landelijke meldpunt . Want hoewel politie en stadstoezicht in Rotterdam geen actuele cijfers hebben, staat bij dit initiatief maandagmiddag de teller op dik 800 klachten uit Rotterdam. „Dit jaar horen we vooral veel over vuurwerkbommen die ‘s nachts afgestoken worden. Mensen trillen uit hun bed.”

Het rustigst is het in de vinexlocatie Nieuw Terbregge, waar tot vanochtend maar vijf klachten waren. Aan de andere kant van het spectrum bevindt zich de volkswijk Ommoord. „Mensen geven aan dat ze hier letterlijk de straat niet meer op durven. Zij zijn bijvoorbeeld bekogeld met vuurwerk of zijn gewond geraakt.” Bonte wil maar zeggen: vuurwerkfanaten roepen dan wel vaak dat verboden hun vrijheid beperken, maar dat geldt ook voor mensen die slachtoffer zijn van vuurwerk. „Gemeente en politie moeten onvoorwaardelijk opkomen voor de vrijheid om over straat te kunnen lopen.”

Wat Bonte steekt, is dat rond de jaarwisseling de pakkans voor het te vroeg afsteken van (illegaal) vuurwerk heel klein is. Hoewel overtreders van de vuurwerktijden en -zones de kans lopen op een boete van 100 euro, zijn geen extra agenten vrijgemaakt om te handhaven. „Mensen wanen zich onaantastbaar omdat er niet actief op gecontroleerd wordt. Volgend jaar moeten we de pakkans vergroten en zorgen dat de overlast minder wordt.” Een woordvoerder van de gemeente benadrukt dat agenten controleren op vuurwerk, maar dat dit niet de hoogste prioriteit heeft. De Rotterdamse stadswachten richten zich daarentegen wel nadrukkelijk op mensen die te vroeg vuurwerk afsteken of (op oudejaarsavond) dat doen in de vuurwerkvrije zondes.

Bij het winkelcentrum van Ommoord, De Binnenhof, hebben ze al maatregelen genomen. Een kledingwinkel heeft zijn etalage dichtgetimmerd met houten platen. De oliebollenkraam wordt voor oudejaarsnacht weggehaald, want ook daar vloog al eens een vuurpijl naar binnen.

Volgens bewoners is het dit jaar rustiger dan voorheen. Het vuurwerk klinkt nog wel even hard. „De wijk staat vol met flats. Die knallen weerkaatsen”, zegt bewoner Rob (60). En daar is het de jongeren juist om te doen, zegt hij. „Het is voor jongeren natuurlijk veel leuker om hem af te steken naast een flat waar veel ouderen wonen.”