De ergernis van 2014: waardeloze updates

Bij het afsluiten van het jaar regent het lijstjes met de beste gadgets van 2014. De iPhone 6! De beste tablet pc! De coolste smartwatch!  Vergeet die hardware. Het is de software die voor hoofdpijn, hoge bloeddruk en slapeloze nachten zorgt.

We zingen de Update Blues. Slaafs druk je op ‘Ja’ als er een nieuwe versie van een programma of besturingssysteem beschikbaar is. Blijkbaar is updaten nodig om bij de tijd te blijven, een lek te dichten of een programmeur de kans te geven blunders te herstellen. Het leven is een maalstroom van patches, fixes en features. In je achterhoofd weet je dat je je meer ellende op de hals haalt. Toch trap je er weer in: ‘Ja – installeer update’.

Wereldkampioen waardeloze updates is Adobe. Het lijkt of er iedere week een nieuwe Adobe Flash uitkomt. Flash is soms nodig om filmpjes in de browser te bekijken (advertenties zeuren er ook om). Volgens de Adobe-site verschenen in 2014 ruim dertig Flash-varianten, inclusief reparaties en reparaties van reparaties. Winst voor de gebruiker: nul. Ondertussen moet je bij de installatie uitkijken dat je geen Adobe Lightroom of McAfee in je mik geduwd krijgt.

De tweede prijs gaat naar Apple. Omdat Mac-gebruikers lastig gevallen worden met een updatemelding die net zo irritant is als Clippy, wijlen de bemoeizuchtige paperclip van Microsofts Office. En omdat iOS8 (voor iPhones en iPads) de meest rommelige upgrade aller tijden was. Een haastige versie vol fouten waardoor de netwerkverbinding uitviel en apps bevroren tijdens het updateproces. In vaktermen noemen we zoiets Aaarrgh!

iOS 8 was een update-inferno dat voor gebruikers van de Financial Times web-app maanden aanhield. De truc is bij upgrades (nieuwe functies) en updates (reparaties) toch even te wachten op klachten van anderen en premature ‘punt nul’-versies te mijden. Klik dus niet meteen op Ja.

Hoor ik daar gegniffel in de Android-hoek? Ook Android 5, koosnaam ‘Lollipop’ , veroorzaakte klachten over spontaan herstartende telefoons, wifistoringen en verminderde batterijduur. Android-updates laten vaak lang op zich wachten en als je ze negeert gaat het alsnog fout. Dat merkte een lezeres met een bevroren Samsung-tablet, gevangen in een baboesjka van updates. Om het toestel te ontdooien was een nieuwe Google-app nodig. Daarvoor was eerst een nieuwe versie van het besturingssysteem nodig. En daarvoor was weer een iets minder nieuwe versie van het besturingssysteem nodig.

Windows 10 Preview van Microsoft (september) was een gebaar naar de dappere pc-gebruikers die Windows 8 installeerden. In Windows 8 verdween het vertrouwde bureaublad met programma’s in vensters (‘windows’) achter een gekleurde tegelmuur. In Windows 10 zijn desktop en startknop in ere hersteld. Oftewel: „Sorry voor Windows 8. We gaan terug naar Windows 7 en we noemen het Windows 10.” Zelfs Bill Gates raakte de draad kwijt en sprak tijdens zijn bezoek aan Nederland over ‘Windows 9’.

Settopboxen, tv’s, horloges, navigatiesystemen, hifi-sets, netwerkprinters en usb-aanhangsels; alles met software zingt wel eens de Update Blues. Een eervolle vermelding gaat naar het updateleed achter de schermen. Denk aan die Heartbleed-bug waardoor we al onze wachtwoorden moesten vernieuwen. Of neem Facebook, dat 1,35 miljard leden aan het einde van het jaar trakteert op nieuwe privacyinstellingen. In minder woorden maakt Facebook duidelijk dat het meer van je wil weten.

Bij webdiensten als Facebook valt niets te installeren en nee zeggen tegen zo’n update kan niet. De enige optie: zoveel mogelijk aanpassingen zelf terugschroeven of je lidmaatschap opzeggen. Een goed voornemen voor 2015.