‘De bijeenkomst is onwettig, ga uiteen’

Moskovieten voerden gisteren actie tegen de veroordeling van activist Navalny.

Politieagenten hielden gisteravond in Moskou demonstranten tegen, die protesteerden tegen de veroordeling van activist Aleksej Navalny.
Politieagenten hielden gisteravond in Moskou demonstranten tegen, die protesteerden tegen de veroordeling van activist Aleksej Navalny. Foto Reuters

De politiebeambte met megafoon blijft zijn boodschap maar herhalen. „Geachte burgers! Deze bijeenkomst is onwettig! Gaat u uiteen!” Maar de demonstranten op het Manegeplein in Moskou hebben besloten ongehoorzaam te zijn vanavond. ,,Vrijheid!’’ scanderen ze. ,,Rusland zonder Poetin!’’, en: ,,Ik ben de broeder van Navalny!’’

Activist en blogger Aleksej Navalny werd gisteren veroordeeld tot een voorwaardelijke celstraf van 3,5 jaar voor vermeende fraude met een postorderbedrijf. Zijn broer Oleg werd voor dezelfde feiten veroordeeld tot 3,5 jaar werkkamp en ter plekke afgevoerd. Volgens Navalny zijn de beschuldigingen vals. De regering van de VS en de EU noemden de uitspraak politiek gemotiveerd.

Begin van de avond verzamelden demonstranten zich in het centrum. De autoriteiten schatten hun aantal de volgende dag op 1.500. Hier op het Manegeplein, onder de muren van het Kremlin, lijken er het beslist meer. Enkele duizenden burgers hebben besloten de ijzige temperatuur (-15) en veiligheidstroepen te trotseren. Burgemeester Sobjanin waarschuwde dat er geen toestemming is voor de bijeenkomst. Als de avond vordert, worden steeds meer mensen opgepakt. De autoriteiten houden het de volgende dag op circa 100 aanhoudingen, de oppositie spreekt van honderden . Volgens AP werd vanmorgen bij de plek van het protest ook Maria Aljochina van punkband Pussy Riot opgepakt.

Onder de arrestanten is ook Aleksej Navalny. Hij besloot zijn huisarrest te negeren. „Huisarrest is één ding”, twittert hij. „Maar ik wil heel graag bij jullie zijn.” Even later twittert hij een zelfportet vanuit de metro. De politicus is bijna bij het Manegeplein als hij op de Tverskajastraat, bij het Carlton Ritz-hotel wordt onderschept door de politie en naar zijn appartement wordt afgevoerd. Het gevangeniswezen heeft de rechtbank inmiddels op de hoogte gebracht van de „schending” van het huisarrest, maar een woordvoerder noemde extra maatregelenniet noodzakelijk. De politicus is vanwege zijn enkelband goed te lokaliseren, zei de woordvoerder tegen persbureau Interfax.''

Het nieuws van Navalny’s aanhouding is snel bekend op het plein, maar de demonstranten laten zich niet ontmoedigen. „Ik weet dat ik 15 dagen cel riskeer” , zegt Ivan (36). „Maar ik voel het als mijn burgerplicht hier te zijn.” De webdesigner is een typische vertegenwoordiger van de mensen die op het pleinzijn: hoogopgeleid en welbespraakt. Het aantal jongeren op het plein is opvallend hoog. Gymnasiast Ilja (15) en zijn vriendin Stasja (16) zijn ook gekomen. Ook zij spreken over „verantwoordelijkheid”. „Als je thuis blijft zitten voor de tv verandert er nooit wat in dit het land”, zegt Ilja.

Tot het eind blijft de sfeer goed. Pogingen van enkele nationalisten vechtpartijen uit te lokken leiden hoogstens tot wat duw- en trekwerk. Een colonne kozakken in tsaristische uniformen wekt slechts hilariteit. Bovendien houdt de politie zich in. Pas na anderhalf uur drijft de Russische ME de menigte langzaam in de richting van de metro, langs de kerstmarkt voor het Rode Plein.