Opinie

De beste tv van november en december

Drie voortreffelijke dramaseries domineren de topvijf van de afgelopen twee maanden, en dan hebben we het nog niet eens over het interessante experiment Suspicious Minds (VPRO), weer een nieuw seizoen van de speeltuin voor jonge auteurs One Night Stand (NTR/VARA/VPRO) of de veelbelovende pilot van Simon de Waals opvolger voor Baantjer, getiteld Bureau Raampoort (SBS6).

Het Sinterklaasjournaal (NTR) vond een elegante oplossing voor het dilemma wel of geen Zwarte Piet en vervulde zo de gidsfunctie die je van de publieke omroep verwachten mag. Ondanks een klein dipje begin december, toen Pauw (VARA) even leek te buigen voor de kijkcijferterreur, bleef de publieke late night talkshow zich onderscheiden door eigenzinnige keuzes van presentator en redactie.

Ook veel non-fictie was buitengewoon goed, en niet alleen in de door een miljoenenpubliek ademloos gevolgde hoorcolleges van Robbert Dijkgraaf en Freek Vonk in DWDD University (VARA).

Elke week is er naast veel aardig werk minstens één nieuwe Nederlandse documentaire te zien van internationale kwaliteit. Laat ik me beperken tot vijf van die toptitels: Zwart als Roet (2DOC/VPRO) van Sunny Bergman, Onze Kresj (2DOC/VPRO) van Marije Meerman, Gouden Kalfwinnaar Ne Me Quitte Pas (2DOC/NCRV) van Niels van Koevorden en Sabine Lubbe Bakker, Hamartía, Om en Nabij Van Gasteren (Het Uur van de Wolf/NTR) van Rudolf van den Berg en De Stilte van Rothko (Close Up/AVRO-TROS) door Marjoleine Boonstra. Voor de series Rondkomen in de Schilderswijk (RTL4), De Voorstraat (VPRO) en Nederland Waterland (EO) resteert minimaal een eervolle vermelding.

5 A'dam + E.V.A. II (NTR/VARA/VPRO). Tweede seizoen van mozaïekserie over jong stel met baby dat probeert te overleven in Amsterdam, en een bonte stoet aan tijd- en plaatsgenoten, is iets hechter geconstrueerd dan het eerste. In elke aflevering zit wel iets bewonderenswaardigs en iets ergerlijks, dus laat het je niet koud. Geregisseerd door Norbert ter Hall en geschreven door Robert Alberdingk Thijm.

4 Vrolijke Kerst (VPRO). Tragikomische jeugdserie voor de hele familie in de vorm van een bewegende adventskalender. Elke dag gaat er een deur of een raam open voor een door faillissement op drift geraakt Goois gezin, op zoek naar onderdak en nieuwe strategieën om het met elkaar en de rest van de wereld te rooien. Falende vader, opportunistische moeder, opstandige puber en toch allen zeer adorabel. Bedacht door Alexandra Penrhyn Lowe en geregisseerd door Anna van der Heide.

3 24 uur met... (VPRO). In het tweede seizoen dat Theo Maassen zich een etmaal in een huiskamerstudio laat opsluiten met een prominente gast, worden scherpe posities ingenomen. Het leidt tot openhartige gesprekken en handelingen, onder meer van de hoge eisen aan zichzelf stellende rapper Typhoon, de moe gestreden moslimfundamentalist Abdul Jabbar van de Ven en de neurotische modekoningin Olcay Gulsen. Spannender dan de laatste jaren gebruikelijk was geworden.

2 Bloedverwanten (AVRO-TROS). Derde en beste seizoen van een soap op niveau, waarin bijna alles klopt. Topacteurs exploderen geserreerd, het scenario van Haye van der Heijden verkent het sadomasochistisch universum van een geslachtszieke familie van bollenkwekers, getiranniseerd door een almachtige matrarch (Henriëtte Tol). Meer dan adequaat geregisseerd door Anne van der Linden en Pieter van Rijn.

1 Zondag met Lubach (VPRO). De vlag gaat uit voor het eerste geslaagde satirische nieuwsprogramma op Amerikaanse leest, met een zeer Europees gevoel voor absurditeit en een bij uitstek Nederlands moralisme. Cabaretier Arjen Lubach maakt zich oprecht kwaad over het ICT-beleid van de regering of de macht van de zorgverzekeraars. Ook de doorbraak voor de überhippe vilten pop Salamander Klöpping en een hele nieuwe generatie van tekstschrijvers.