Drie Nederlanders in kwartfinale

Raymond van Barneveld heeft gisteravond als derde Nederlandse darter de kwartfinales bereikt van het WK in Londen. De Haagse routinier versloeg Adrian Lewis, ook een voormalig wereldkampioen, met 4-3 na een achterstand van 2-3 te hebben weggewerkt en een matchpijl te hebben overleefd. Barneveld forceerde in de beslissende zevende set een ‘break’.

Lewis begon voortreffelijk, met een ‘nine-darter’ in de eerste set. De Engelsman gooide zeven keer triple 20, een keer triple 19 en hij finishte de 501 op dubbel 12. Van Barneveld toonde zijn mentale veerkracht. Op 2 januari neemt hij het op tegen de Engelsman Stephen Bunting.

Ook Vincent van der Voort plaatste zich gisteren, in navolging van titelverdediger Michael van Gerwen die een dag eerder tot de kwartfinales doordrong. Van der Voort versloeg de Engelsman Dean Winstanley met 4-2.

Na drie missers op dubbel 20 vloog de vierde matchpijl in de dubbel 10. Winstanley had daarvoor zijn kans de stand in evenwicht te brengen en een zevende set af te dwingen, laten liggen. Van der Voort krijgt in de kwartfinale te maken met de Engelse favoriet Phil Taylor die de Belg Kim Huybregts met 4-3 versloeg. Van Gerwen speelt tegen Robert Thornton. Die Schot schakelde de jonge Nederlander Benito van de Pas met 4-0 uit. (ANP)