Bonden schorten staking op, Brink’s vult pinautomaten weer bij

Honderden pinautomaten raakten leeg door stakingen bij geldtransporteur Brink’s. Nu worden ze weer (even) gevuld.

Bij bijna één op de drie pinautomaten van Rabobank konden klanten geen geld meer opnemen: van de 2.300 automaten zaten er uiteindelijk 710 zonder bankbiljetten. Volgens Rabobank worden de pinautomaten vanaf vandaag weer gevuld. Naar verwachting duurt het een week voor alles weer normaal is.

Honderden pinautomaten raakten buiten gebruik door een staking bij het personeel van geldtransporteur Brink’s. Sinds zaterdag vulden werknemers de pinautomaten van Rabobank niet meer bij. ABN Amro en SNS Bank waren in mindere mate de dupe van de werkonderbrekingen.

De werknemers van Brink’s protesteerden tegen een grootschalige reorganisatie waarbij het merendeel van het personeel zijn baan verliest. De geldtransporteur sluit drie van de zeven vestigingen en schrapt 600 van de 1.000 banen, omdat het bedrijf zijn grootste klant, de Rabobank, verliest. Die bank heeft het contract met Brink’s met ingang van juli 2015 opgezegd, en stapt over naar het concurrerende Geld Service Nederland.

Dit bedrijf uit Weesp telt 400 werknemers en is drie jaar geleden door ABN Amro, ING en Rabobank zelf opgericht, om kosten te besparen. GSN telt, sorteert en distribueert bankbiljetten, en bevoorraadt pinautomaten.

De omzet van Brink’s in Nederland bedroeg vorig jaar circa 94 miljoen euro. Na het verlies van Rabobank als klant zal de omzet dalen tot zo’n 33 miljoen euro. Vakbonden CNV Vakmensen en FNV Bondgenoten willen het overtollige personeel bij branchegenoten aan het werk krijgen en eisen dat Brink’s meer geld uittrekt voor het sociaal plan.

Een kort geding dat de directie van Brink’s aanspande tegen de vakbonden om een einde te maken aan de staking, bleek gisteren niet het beoogde effect te hebben. De rechtbank in Utrecht was het niet eens met de bezwaren van Brink’s dat de acties tot grote veiligheidsrisico’s zouden leiden en oordeelde dat de werknemers door mochten staken.

Vanochtend bleek dat Brink’s „per direct” weer pinautomaten zou gaan vullen. CNV Vakmensen stelt dat de werknemers van Brink’s te veel hinder willen voorkomen. Het duurt waarschijnlijk nog wel even voor de achterstand is ingehaald.

De werknemers zijn vandaag wel weer aan het werk gegaan, maar er wordt niet overgewerkt, beklemtoont CNV. Als binnen anderhalve week niet aan hun eisen tegemoet is gekomen, zullen de werknemers van Brink’s hun acties hervatten, dreigt CNV.

Het advies dat Rabobank klanten gaf om zo veel mogelijk met de pinpas te betalen en waar mogelijk bij winkels ‘bij te pinnen’, blijft van kracht zolang niet alle pinautomaten werken.