Autobranche viert een topjaar - recalls of niet

Voor de Amerikaanse autohandel is 2014 een topjaar geweest. De benzine was in jaren niet zo goedkoop. De economie doet het goed, zodat de dealers in Los Angeles en Miami hun beste verkoopcijfers sinds 2006 boeken.

Toch was het ook een rampjaar voor de branche. De New York Times berekent dat er het afgelopen jaar maar liefst zestig miljoen auto’s van de weg zijn gehaald. Er waren zevenhonderd recalls, acties van GM, Toyota en andere bekende merken om bepaalde modellen terug te halen vanwege defecten.

Lang niet alle gebreken zijn dodelijk of zelfs gevaarlijk; de meeste recalls zijn voorzorgsmaatregelen. Maar voor 42 GM-klanten was een probleem met het contact wel degelijk serieus: zij kwamen om het leven door een ongeluk.

Daardoor zit de schrik er in bij automobilisten, bedrijven en de steeds strenger optredende toezichthouders. “Wat je ziet is een make-over van de complete branche”, zegt Bob Carter van Toyota in de Times.

Het echte belang van flauwe The Interview

Was het Noord-Korea, woedend over de vermakelijke satire waarin de ‘dear leader’ uit zijn helicopter wordt geschoten? Of toch een inside job bij Sony, zoals experts in de LA Times beweren? Wie er ook verantwoordelijk was voor de hack, een interessantere vraag zou wel eens kunnen zijn hoe de filmindustrie verandert door de fall-out van het schandaal.

The Interview boekte een onverwacht succes nadat de komedie online werd gelanceerd. Toen Sony besloot de film alsnog op eerste Kertsdag uit te brengen, konden Amerikaanse biopscoopgangers terecht in 331 theaters. Maar daar werd de winst niet geboekt.

De LA Times meldt dat de film online vijftien miljoen dollar (12,3 milioen euro) binnenhaalde. Opwinding in Hollywood en Silicon Valley. Want zelden boekte een Hollywoodfilm zo snel succes op het internet. “Dat kan de transitie versnellen richting een toekomst waarin filmhangers zelf bepalen of ze de laatste film in de bios willen zien of vanaf hun eigen bank”, schrijft de LA Times.

Peter Gabriel, technologie-columnist

In Wired schrijft Peter Gabriel een opinie-artikel over technologie en gerechtigheid. Ja, die Peter Gabriel. De oude rocker blijkt de oprichter van de mensenrechtengroep Witness te zijn. Na de mishandeling van Rodney King door de politie startte hij de groep. “Het incident maakte duidelijk dat gewone mensen video konden gebruiken om van misbruik te getuigen en actie te voeren voor gerechtigheid en verandering”, aldus Gabriel.

In zijn nieuwe artikel pleit hij voor een fundamentele aanpassing van het rechtssysteem. Videobeelden moeten worden toegestaan als onomkeerbaar bewijs in rechtszaken. Juist in de recente zaak-Eric Garner: de New Yorker werd gedood door de politie, waarna in het hele land nieuwe protesten tegen police brutality losbrandden.

Dankzij nieuwe technologie zijn er ‘miljarden potentiële getuigen’, aldus Gabriel. “Het negeren van hun ervaringen - en hun bewijs - zou er op neerkomen dat we gerechtigheid, de waarheid negeren.”

    • Diederik van Hoogstraten