Angel kan zijn zaak vergeten

Foto Andres Kudacki/Ap
Foto Andres Kudacki/Ap

Het is over en uit. De deur gaat dicht. Na 57 jaar het winkelpubliek te hebben bediend, sloot de 89-jarige Angel Garcia gisteren zijn warenhuis Hernando in Madrid. Garcia controleert het papierwerk terwijl een collega de laatste spullen verzamelt.

In Spanje is de crisis nog niet voorbij. Vanaf volgend jaar worden de huren voor winkels vrijgegeven. Per 1 januari mogen vastgoedeigenaren de huur voor hun panden tot ieder bedrag verhogen. Daarmee komt er een einde aan de wet die sinds 1995 kleine winkeleigenaren beschermt door de maximale toegestane huurverhoging te koppelen aan het jaarlijkse inflatiecijfer. De wetswijziging brengt naar schatting zo’n 200.000 winkels, barretjes en restaurants in de problemen; het merendeel daarvan is in handen van families. In navolging van Hernando sluiten de komende maanden zo’n 55.000 bedrijven. Dat kost naar verwachting nog eens 120.000 Spanjaarden hun baan. En dat terwijl het werkloosheidspercentage in Spanje al is opgelopen tot 24 procent. Sympathisanten van de huurders zijn bang dat Spanje een deel van zijn culturele identiteit verliest als internationale ketens de plek van kleine winkeliers overnemen.